Hogesnelheidslijn naar Purmerend

Voorgesteld is een nieuwe lijn, grotendeels in tunnel, die de bestaande route naar Purmerend (van Station Sloterdijk over Zaandam) afsnijdt. De lijn is uitsluitend bedoeld voor snelle diensten, en zou deel uitmaken van een mogelijke inter-regionale HSL Amsterdam – Westfriesland – Friesland. De lijn zou bij Sloterdijk beginnen, als verlengde van de lijn vanuit Schiphol, naast de A10 lopen, en het Noordzeekanaal kruisen in een tunnel naast de Coentunnel. Vanaf Knooppunt Coenplein gaat de lijn in noordoostelijke richting, in een tunnel onder recreatiegebied Het Twiske. Ten zuiden van de Vinex-wijk Weidevenne komt de lijn naar boven, naast de bestaande lijn vanuit Zaandam. De lijn zou ongeveer 5 km korter zijn dan de bestaande route, veel minder bochtig zijn, en zonder tussenliggende stations. Een echte hogesnelheidslijn zou het overigens niet zijn, met een topsnelheid van misschien 150 tot 175 km/uur.

Het project hangt ook samen met de voorgestelde nieuwe spoorlijn Purmerend-Edam-Volendam. Treinen vanuit Edam zouden de bestaande lijn Purmerend – Zaandam benutten, alle sneltreinen zouden de nieuwe lijn gebruiken. Op die manier ontstaat er een volledig scheiding van snel- en stoptreinen, van en naar Purmerend. Enige nadeel is dat er geen directe snelle verbinding is van Amsterdam CS naar Purmerend, daarentegen is er een directe snelle dienst mogelijk, tussen Purmerend en Schiphol / Leiden / Den Haag.

De lijn door Purmerend zou viersporig moeten worden: van de aansluiting van de nieuwe lijn tot aan de aftakking van de nieuwe lijn naar Edam. Daarbij moet de bestaande brug over het Noord-Hollandsch Kanaal vervangen worden door een tunnel. Ten noorden van Purmerend, heeft de lijn naar Hoorn geen tussenliggende stations. Deze kan in principe door uitsluitend sneltreinen bediend worden. (De stoptreinen op de lijn Hoorn – Enkhuizen zouden dan opgaan in een regionale dienst Alkmaar – Enkhuizen).

Hierdoor ontstaat een vereenvoudigd patroon van diensten tussen Amsterdam, Zaandam, en Enkhuizen.

Hogesnelheidslijn naar Purmerend

3 thoughts on “Hogesnelheidslijn naar Purmerend

  1. Weidevenne says:

    Wie heeft dit voorgesteld aan de Gemeente Purmerend? of hoe zit dit?
    het ontwerp is heel mooi [ samen met het traject Purmerend-Edam-Volendam! maar hoezo een station in Purmerend Noord? dan zouden we 4 stations hebben waarvan Purmerend Centraal 4 spoorig?
    dit kan toch niet met het aantal inwoners? en wanneer weten we wanneer dit doorgaat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s