Nieuwe spoorlijn Hoorn – Medemblik – Den Helder

Dit voorstel betreft een nieuwe regionale spoorlijn in de Kop van Noord-Holland, van Hoorn naar Den Helder over Wieringerwerf. Dat is geen rechte lijn: de bedoeling is om de noordkant van West-Friesland te ontsluiten (Hoorn – Medemblik), en de Wieringermeer op het spoorwegnet aan te sluiten. Het tracé Wieringerwerf – Den Helder is gekozen om aan te sluiten op een mogelijke spoorlijn over de Afsluitdijk, en verbindt Wieringen met het regionale centrum. De enige bestaande spoorlijn in het gebied is de voormalige
Locaalspoorwegmaatschappij Hollands Noorderkwartier
, tegenwoordig Museumstoomtram Hoorn – Medemblik.

De nieuwe lijn zou van aftakken van de voorgestelde viersporige lijn Hoorn – Enkhuizen, ten oosten van een nieuw te bouwen Station Westwoud. Zie ook Buslijnen rond Hoorn voor de mogelijke herstructurering van de buslijnen.

Vier sporen Hoorn - Enkhuizen

Het tracé zou naar het noorden draaien, langs de oostkant van het bedrijvenpark Westfriesland-Oost (WFO) – de voormalige Veiling WFO. Een station hier (aan de Tolweg) is mogelijk, maar zal weinig gebruikt worden: het bedrijvenpark is nog in ontwikkeling, en er staan verder enkele boerderijen.

….

Vandaar gaat het tracé naar het noorden, evenwijdig aan Zijdwerk, tot aan Wervershoof. In Wervershoof (met Onderdijk 7 300 inwoners), loopt de lijn achter de bebouwing van de Koopmanstraat: hiervoor moeten vooral schuren gesloopt worden. Dit tracé brengt de lijn binnen 200 meter van het winkelcentrum: het station komt te liggen in het verlengde van de Dorpsstraat.

….

Na de kruising met de Vok Koomenweg, buigt de lijn af van de bebouwing. Het tracé naar Medemblik komt aan de westkant van de Groote Vliet: dit is een verloederd landschap, met bungalowparks en een slecht onderhouden recreatiegebied.

Ook in Medemblik kan het tracé, zonder al te veel sloop, door de bebouwde kom. Het zou in tunnel de lijn Zorgvlietlaan – Admiraliteitsweg – Randweg volgen, met een station op de Randweg. De loopafstand tot de oude kern van Medemblik (8 000 inwoners) is ongeveer 1500 meter. Ook het dorp Opperdoes (1 850 inwoners) ligt op loopafstand.

station-medemblik

De lijn kruist dan de Westfriese Omringdijk, en daalt naar de Wieringermeer Polder (1930). Dit was de eerste grote polder van de Zuiderzeewerken, en is nog altijd een dunbevolkt agrarisch gebied.

Het tracé volgt de Medembliker Vaart (aan de westzijde), en vervolgens de snelweg A7 (aan de oostzijde). In het dorp Wieringerwerf (6 400 inwoners) past de lijn, op viaduct, in de ruimte tussen bebouwing en snelweg. Er komt een station vlak bij de dorpskern.

….

Ten noorden van Wieringerwerf zou het tracé afbuigen van de A7 richting Hippolytushoef (4400 inwoners), op het voormalige eiland Wieringen. Bij het naderen van Hippolytushoef, draait de voorgestelde lijn naar het westen, om het tracé van de N9 te volgen. Na deze bocht komt een station Hippolytushoef, dat heel Wieringen bedient (8 600 inwoners): een mogelijke lijn over de Afsluitdijk zou hier aansluiten.

Het trace volgt dan de N9, over de Amsteldiepdijk, langs het Amstelmeer. Bij Van Ewijcksluis gaat het rechtdoor, de Anna Paulowna Polder in, tot aan de Stoomsloot. Het tracé volgt deze wetering tot de aansluiting op de bestaande lijn, aan de noordkant van Breezand. De lijn van Breezand tot aan Vliegveld De Kooy zou mogelijk vrijkomen na de bouw van een kortere lijn Alkmaar – Den Helder. In elk geval zouden de treinen uit Hoorn stoppen in Station Den Helder Zuid, en de lijn eindigt op het bestaande Station Den Helder.

Op een bijna geheel nieuw tracé, zou de reistijd Hoorn – Den Helder minder dan 45 minuten moeten zijn.

Advertisements
Nieuwe spoorlijn Hoorn – Medemblik – Den Helder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.