Tangent-tramlijnen in Leiden

Bij het voorstel voor een tramnet in Leiden horen radiale lijnen in verschillende richtingen. Ze takken allemaal af van een stamlijn, die loopt van Station Lammenschans, via de binnenstad en station, naar Leeuwenhoek. Hier worden twee tangent-lijnen voorgesteld, die deels gebruik maken van de radiale tracés.

De eerste tangent-lijn loopt van Leiderdorp, via Station Lammenschans, naar Station De Vink. Het begint bij Leyhof, en gebruikt in Leiderdorp het tracé van de zuidelijke lijn vanuit de binnenstad. De tram rijdt over de Vossiuslaan en de Heinsiuslaan naar de Engelendam (de noord-zuid as van Leiderdorp). Het passeert het winkelcentrum, rijdt door naar de Simon Smitweg, en maakt een lus langs het Rijnland-Ziekenhuis.

De zuidelijke lijn binnenstad – Leiderdorp…

Leiden, tramlijn binnenstad - Leiderdorp

Vervolgens rijdt het over de Persant Snoepweg naar de Leiderdorpse Brug, en dan richting binnenstad over de Hoge Rijndijk. Bij de Burggravenlaan draait de tram naar links, en rijdt over een eigen tracé van de tangent-lijn, door de Professorenwijk.

Via de Sitterlaan bereikt het Station Lammenschans. Het tracé maakt een bocht naar rechts, en ligt dan naast de spoorlijn (achter de gebouwen aan de Fruitweg). De ruimte is hier krap. Het beste zou zijn om de spoorlijn in tunnel te plaatsen – van de Vliet tot de Haagwegkwartier, inclusief Station Lammenschans.

Tangentlijn Leiderdorp – De Vink: basiskaart van Jan-Willem van Aalst, onder CC 3.0 licentie

leiderdorp-vink-tangent

 
De tramlijn gaat verder over de Vrijheidslaan en de Vijf Meilaan, richting Station De Vink. Behalve op de Hoge Rijndijk, volgt het tracé brede 20e-eeuwse straten, en de inpassing zal geen problemen opleveren.

De tweede tangent-lijn begint bij Station Lammenschans. De lijn gebruikt het tracé van de eerste tangent-lijn tot aan de Vijf Meilaan. Na het Vijf Meiplein, draait het naar de Churchilllaan, op eigen tracé. Het kruist de Oude Rijn (dit gedeelte het gewoon ‘Rijn’), en gaat dan onder de spoorlijn Leiden – Den Haag. Hier zou een nieuw station Leiden De Mors gebouwd worden. De lijn gaat verder over de Lelylaan, en bij de Haagse Schouwweg sluit het aan op de tramlijn uit Wassenaar.

Via dat tracé rijdt het de campuszone van Leeuwenhoek binnen. Kort daarna splitsen de lijnen weer. Hoe precies dat gaat, is afhankelijk van het stam-tracé door Leeuwenhoek: er moet wel een overstap-halte zijn. De tangent-lijn gaat in elk geval richting Wassernaarseweg (de noordrand van Leeuwenhoek), bijvoorbeeld via de Max Planckweg.

Tramlijnen door Leeuwenhoek: tangent-tracé in bruin, basiskaart van Jan-Willem van Aalst, onder CC 3.0 licentie

Tramlijn achter Station Leiden, campus zone

De lijn gaat verder over de Wassernaarseweg richting A44, met een halte net daarvoor (Eendegeester Straatweg). Voorlopig houdt de Wassernaarseweg hier op, onder de A44 is er wel een toegangsweg (voor de tijdelijke studentenhuisvesting). Dit gebied, aan de westkant van de snelweg, wordt mogelijk ontwikkeld tot een ‘hoogwaardig bedrijventerrein’ (Rijnfront). Hoe dan ook, de tramlijn zou onder de A44 gaan, en dan naar het noorden. Dat kan wellicht langs de Oude Rijnsburgerweg, of anders naast de snelweg. Bij het Rustenburgerpad sluit het tracé aan, op de voorgestelde tramlijn naar Katwijk.

Tangentlijn Lammenschans – Rijnsburg: basiskaart van Jan-Willem van Aalst, onder CC 3.0 licentie

Tangent-tramlijn Leiden via Rijnfront.

 
De tram kan de Katwijk-lijn weer verlaten, om een eigen tracé aan de oostkant van Rijnsburg te volgen. Deze loopt vanaf de rotonde langs de Oegstgeesterweg en de Brouwersstraat, naar een eindpunt aan de overkant van het Oegstgeester Kanaal. Eventueel kan het worden doorgetrokken naar de noordelijke wijken van Katwijk, om bij het strand weer op de radiale lijn aan te sluiten.

De Lammenschans – Rijnsburg lijn is ongeveer 8,5 km lang, en de lijn van Leiderdorp naar De Vink ongeveer 10 km. Voor een derde tangent-lijn, dat logischerwijs van Rijnsburg naar Leiderdorp zou moeten lopen, is geen goed tram-tracé beschikbaar.

Advertisements
Tangent-tramlijnen in Leiden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s