Tram Den Bosch – Vught

De hier voorgestelde tramlijn naar Vught maakt deel uit van een tramnet voor Den Bosch. Het zou aftakken van een stamlijn om de binnenstad heen. Het nog zelfstandige dorp Vught (25 000 inwoners), ligt ongeveer 5 km ten zuiden van de binnenstad van Den Bosch, en heeft één wegverbinding met de stad. (Op de foto staat het noorden rechts).

bosch-vught

 
De lijn naar Vught zou van de stamlijn aftakken bij het Willemsplein, en volgt de enige weg (Vughterweg), met een halte bij de kleine wijk Vughter Poort. Iets verderop is een onderdoorgang in aanbouw, en de weg is tijdelijk verplaatst. Hier wordt de nieuwe Randweg Den Bosch onder de spoorlijn gevoerd. Het project heeft geen gevolgen voor de voorgestelde tramlijn, want de weg (Bosscheweg) komt na de bouw op het oude tracé terug. De lijn krijgt nog een halte in de buurt, ter hoogte van de Loonsebaan.

vught-randweg

 
De lijn gaat verder onder de A65, en dan de bocht om naar de Helvoirtseweg. Hier, bij de kerk, komt een halte voor het centrumgebied. 500 m verder kruist deze weg de spoorlijn. Deze zou in het kader van de hogesnelheidslijn Utrecht – Eindhoven viersporig worden, en Vught in tunnel passeren.

vught-centrum

 
Voor de tramlijn heeft dat slechts tot gevolg, dat de spoorlijn makkelijk gekruist kan worden. Station Vught blijft op de huidige plaats, met een tramhalte. De tramlijn draait weer naar het westen langs de Esschestraat, en weer naar het zuiden over de Esscheweg, met een halte bij het wijk-winkelcentrum Moleneind. Het zou eindigen bij de laatste rotonde in de bebouwde kom, waar de Esscheweg breed genoeg is voor een extra spoor. (Het voorstel gaat uit van twee-richtingtrams).

vught

 
De totale lengte van de lijn, van station Den Bosch naar Vught, bedraagt ongeveer 7 km.

Advertisements
Tram Den Bosch – Vught

2 thoughts on “Tram Den Bosch – Vught

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s