Tram Den Bosch: oost

Deze twee tramlijnen maken deel uit van een voorgesteld tramnet voor Den Bosch: lees eerst de inleiding, en de beschrijving van de stamlijn om de binnenstad heen.

boschtrams-oost

De lijn naar Pettelaar zou aftakken van de stamlijn bij Zuidwal, en volgt gewoon de Pettelaarseweg naar een eindhalte bij het Provinciehuis. Het zou de kortste tak van het tramnet zijn, en de lijn (gemeten vanaf het station) zou ongeveer 4 km lang zijn.

pettelaar

De lijn naar Rosmalen begint in het verlengde van de stamlijn, bij de Zuid-Willemsvaart, naast het oostpunt van de oude binnenstad. (De beroepsvaart door de binnenstad verdwijnt over enkele jaren, na de bouw van een verbindingskanaal langs Rosmalen). Na de Oostwal kruist de tramlijn de Aa: hier is een nieuwe, schuin lopende, trambrug vereist. Verder volgt het simpelweg de Graafseweg, naar Hintham: deze is breed uitgevoerd.

hintham

Na Hintham, gaat de lijn onder de A2 richting Rosmalen. Tussen Den Bosch en Rosmalen ligt een onbebouwde strook van 500 m breed, al is de weg hier (Graafsebaan) zelf aan beide kanten bebouwd. De tramlijn moet dan het nieuwe verbindingskanaal kruisen, en is daarna in de bebouwde kom van Rosmalen. Het draait naar het noorden, naar de Molenstraat, en volgt deze tot aan de spoorlijn. Het zou dan naast de spoorlijn lopen – of daarboven, want ondertunneling van dit stuk is een optie, bij uitbouw tot vier sporen. Bij het station moet het in elk geval de spoorlijn kruisen, en dat kan niet gelijkvloers.

rosmalen

De lijn gaat verder over de Deken van Roestellaan, naar het centrum (ongeveer 700 m van het station). Er is hier voldoende plaats voor een eindhalte met extra sporen, pal naast de winkels. (Een alternatief tracé naar het centrum zou via de Dorpsstraat en de Schoolstraat kunnen, maar deze optie geeft geen aansluiting op het station). De voorgestelde tramlijn, vanaf Station Den Bosch naar Rosmalen, is ongeveer 9 km lang.

Advertisements
Tram Den Bosch: oost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.