Tramlijnen in Den Bosch: noord

Deze twee tramlijnen maken deel uit van een voorgesteld tramnet voor Den Bosch: lees eerst de inleiding, en de beschrijving van de stamlijn om de binnenstad heen. De beide lijnen delen eerst een tracé, dat in het verlengde ligt van de stamlijn. Ze volgen de hoofdweg naar het noorden, met een halte bij het Brugplein, en kruisen de Dieze (de brug moet verbouwd worden, maar is sowieso aan vervanging toe). De volgende halte komt aan de overkant, op de Orthenseweg. Na deze halte zouden de lijnen splitsen.

Gedeeld tracé aan de rand van de binnenstad
Gedeeld tracé aan de rand van de binnenstad

De lijn naar Maasoever loopt rechtdoor, door Orthen. (Dit is een oude uitvalsweg, naar de Maasbrug bij Hedel). De weg loopt langs de wijk Hambaken, met een of twee haltes, en kruist de A59 – er is hier weinig bebouwing aan de weg zelf. De lijn gaat vervolgens naar links, de Larenweg op. Het volgt deze weg, tussen een bedrijfsterrein en de woonwijken Maaspoort en Maasvallei. Achter de bedrijfsgebouwen ligt de spoorlijn naar Utrecht: hier is een Station Maaspoort gepland. De lijn eindigt in de wijk Maasoever, bij het Schout van Hanswijkplein, aan de voet van de Maasdijk. Deze lijn is, vanaf het station gemeten, ongeveer 6 km lang.

maasboulevard

De lijn naar Empel draait vanaf de Orthenseweg naar de Aartshertogenlaan, door een naoorlogse wijk. Na een halte bij de Rompertsebaan, draait het naar het noorden bij Station ‘s-Hertogenbosch Oost, en gaat verder over de Bruistensingel. Het draait naar links, over de Harendonkweg, en gaat onder de A59.

empel1

Na een halte op de hoek, draait het weer naar rechts, over de lange, rechte, Burg. Godschalxstraat, richting het verstedelijkte dorp Empel. Aan de rand van deze tamelijk geïsoleerde wijk ligt de eindhalte. Deze lijn is, ook vanaf het station gemeten, ongeveer 8 km lang. De lijn kan eventueel doorgetrokken worden naar de VINEX-wijk De Grote Wielen (in aanbouw).

Advertisements
Tramlijnen in Den Bosch: noord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.