Station Leiden De Mors

De geplande Zuid-Hollandse Stedenbaan zou in Leiden (of Sassenheim) eindigen. Het is in wezen een verhoging van de frequentie op de lijn vanuit Dordrecht: het officiële voorstel omvat geen nieuwe lijnen. De naam is ontleend aan de Duitse stadsregionale metro S-Bahn. Leiden is echter groot genoeg om zelf een vergelijkbaar stelsel te rechtvaardigen. De stad telt 117 000 inwoners, de Regio Holland-Rijnland bijna 400 000. Het voorgestelde spoorlijn naar Noordwijk past in dat kader: enkele nieuwe stations op de bestaande lijnen ook.

Station De Mors in rood, overige bestaande en mogelijke stations in blauw
Station De Mors in rood, overige bestaande en mogelijke stations in blauw

Leiden De Mors is wel eens onderzocht als mogelijk station van de Stedenbaan, maar staat niet meer op de plankaart van het Platform Zuidvleugel. Het voorstel hier hangt ook samen met voorstel voor een tiental tramlijnen in Leiden. Het nieuwe station zou op de route liggen van de voorgestelde tweede tangent-tramlijn, Lammenschans – Leeuwenhoek – Rijnsburg.

mors-station

Het station komt precies halverwege Leiden Centraal en Leiden De Vink, die 2800 m uit elkaar liggen. Dit is de Oude Lijn Amsterdam – Rotterdam (1847), en is hier viersporig. Het station komt op, of direct naast, de brug over de Lelylaan. Het bedient de wijken Hoge Mors en Lage Mors: aan de overkant van de Rijn (de Oude Rijn) ligt de Haagwegkwartier. Samen hebben ze rond de 10 000 inwoners.

Advertisements
Station Leiden De Mors

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s