Metro Utrecht naar IJsselstein vanaf Nieuwegein

Dit is onderdeel van een voorstel voor een uitgebreid metronet. Om het overzichtelijk te houden, wordt het lijn voor lijn beschreven. Lees eerst de inleiding: Metro Utrecht.

De hier voorgestelde metrolijn naar IJsselstein is de verlenging van de eerder beschreven metro naar Nieuwegein via Tolsteeg. Het zou ook de functie van de huidige sneltram (SUN) overnemen, maar niet het hele tracé. De metrolijn zou namelijk een veel kortere route nemen, tussen de huidige haltes Doorslag en IJsselstein-Binnenstad. Het resterende tracé wordt opnieuw gekoppeld aan het sneltram-tracé naar Utrecht Centraal, maar ditmaal als stedelijke tramlijn: meer daarover later. Er komt ook een metrolijn naar Vianen.

Klik om te vergroten…

De twee metrolijnen splitsen na station Nieuwegein-Stadscentrum, dat op viaduct gebouwd wordt op de plek van de huidige sneltram-halte. De lijn richting IJsselstein gaat ook verder op viaduct op het bestaande tracé, ook met stations bij het Antonius-Ziekenhuis, en bij de Roerdomplaan (‘Doorslag’, deze wijk is genoemd naar de vaart aan de oostzijde).

De sneltram draait 90 graden na deze halte. De metro zou eerst rechtdoor gaan, en kruist dan de Hollandse IJssel, dat hier niet meer dan een gracht is. Sloop is onvermijdelijk, maar het gaat om slechts enkele woningen. De lijn draait dan naar het westen, en kruist de snelweg A2, richting Baronieweg. Ook hier kan de lijn gewoon op viaduct.

In IJsselstein loopt de lijn langs de Baronieweg, met één station bij Panoven. Deze bedient de wijk van die naam, en het bedrijfsterrein aan de zuidkant van de Baronieweg. De lijn buigt dan af van de weg, om via het park een eindstation te bereiken, bij de sneltramhalte ‘Binnenstad’. (Het ‘park’ is meer een grasveld, en het station zelf komt boven het parkeerterrein).

IJsselstein (34 000 inwoners) bestaat uit nieuwbouwwijken om de historische binnenstad heen. De sneltram rijdt vooral door deze wijken: de halte Binnenstad ligt op 150 m van de voormalige stadswallen. Een korter metrotracé, en snellere voertuigen, zullen de reistijd bekorten. De metrolijn vanaf Nieuwegein-Stadscentrum wordt circa 3700 m lang. De lijn Utrecht Centraal – IJsselstein wordt zodoende 14 km lang, en een reistijd van 20-25 minuten moet haalbaar zijn.

Advertisements
Metro Utrecht naar IJsselstein vanaf Nieuwegein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s