Metro Utrecht naar Overvecht

Dit is onderdeel van een voorstel voor een uitgebreid metronet. Om het overzichtelijk te houden, wordt het lijn voor lijn beschreven. Lees eerst de inleiding: Metro Utrecht.

De hier voorgestelde metrolijn naar Overvecht zou aftakken van de noordelijk ‘stamlijn’, de metrolijn naar Zuilen. Het is gedeeltelijk bedoeld als eindpunt, voor een van de vier metrolijnen die Utrecht Centraal bereiken vanuit het zuiden. De lijn is kort: het zou aansluiten op een oostelijke tangent-lijn van Overvecht naar De Uithof. Die lijn zou wel de lengte-as van Overvecht bedienen (de Branco- Carnegie- en Zamenhof-dreven).

Klik om te vergroten…

De Overvecht-lijn zou aftakken van de Zuilen-lijn, net na de brug over de Amsterdamsestraatweg. De metro loopt hier naast de spoorlijn naar Amersfoort. De Zuilen-lijn buigt af naar het noorden: de lijn naar Overvecht gaat verder naast de spoorlijn. Ongeveer 300 m na de splitsing, naast de spoorbrug over Nijenoord, komt het eerste station. Deze zou ‘Nijenoord’ of ‘Noordse Park’ heten. Er was ooit sprake geweest van een Randstadspoor station hier, maar het staat niet in de huidige planning.

De metro kruist de Vecht (precies op de plek van deze foto). Het volgende station komt boven de Brailledreef, naast het Allendeplein. Deze bedient ook een deel van de Tuinwijk, ten zuiden van de brug.

De lijn eindigt bij het NS-station Overvecht: de stoptreinen richting Hilversum en Amersfoort worden overgenomen door Randstadspoor, met hogere frequenties. Omdat er kantoorgebouwen direct naast de sporen staan, komt het metrostation op viaduct, boven de bestaande perrons.

Deze metrolijn loopt geheel naast de spoorlijn, maar dat is ook in bijvoorbeeld Amsterdam Zuidoost het geval. In tegenstelling tot de Zuilen-lijn, loopt de Overvecht-lijn echter niet door de wijk – het NS-station ligt aan de rand daarvan. Overvecht (31 000 inwoners) wordt pas na de bouw van de tangentlijn geheel ontsloten door de metro (in combinatie met Randstadspoor).

Het is ook denkbaar dat de metro aftakt van de spoorlijn bij Sportpark Loevenhoutstedijk, en eindigt bij Winkelcentrum Overvecht (blauwe lijn op de kaart). Overstap binnen Overvecht blijft echter nodig, bijvoorbeeld naar Overvecht-Noord, en de overstap richting Hilversum en Amersfoort zou vervallen. Een station naast het winkelcentrum weegt niet op tegen deze nadelen.

De Overvecht-lijn wordt 3300 m lang, gemeten vanaf Utrecht Centraal.

Advertisements
Metro Utrecht naar Overvecht

4 thoughts on “Metro Utrecht naar Overvecht

  1. infrastruct says:

   Het is niet te veel voor een stad van die grootte. Het voorstel is ook een lichte metro, zie de inleiding. Die vervoert minder mensen per lijn, maar het netwerk als geheel heeft dan meer lijnen. Bovendien, de lijn-voorstellen hier lopen allemaal langs station Utrecht Centraal, op één na. Dan krijg je inderdaad een netwerk met vele aftakkingen.

 1. Paul@lasenzo.nl says:

  Bedankt voor deze studie, nu de politiek nog die steeds alleen maar blijft denken in auto oplossingen.Voor Utrecht is het essentieel als regio met bijna 1.000.000 inwoners straks toekomst gerichte oplossingen te plannen en realiseren Tot op heden worden er alleen onzamenhangende deel oplossingen bedacht bedoelt als oplossing voor 5 jaar…Zoals de zeer onlogische HOV bus na de Uithof. In duitsland heeft een verglijkbare stad als Hannover/Stuttgart een perfekt metro net !

 2. Leuk om dit te lezen. Gelukkig is de tram naar de Uithof al in aanbouw. Daarnaast wordt deze later gekoppeld aan de SUNIJ-lijn. Gelukkig wordt er in Utrecht meteen nagedacht over een tram verbinding door de binnenstad.
  Ik denk zelf dat in deze tijden het woord ‘metro’ als te duur klinkt. Laten we hopen dat alles zo wordt aangelegd, dat ombouw tot metro niet onmogelijk is. Overigens denk ik dat een tunnel onder het stadscentrum geen luxe is, omdat er al weinig plek is voor fietsers en voetgangers.

  In Duitsland bouwen ze ook alles stap voor stap. Hier en daar een extra ongelijkvloerse kruising.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s