Tangent-tramlijn in Utrecht Oost

Deze tramlijn door de oostelijke wijken van Utrecht hoort bij een voorgesteld tramnet, in en rond de stad. De lijnen hebben een eigen logica, maar zijn ook aanvullend op de voorgestelde Metro Utrecht. Om het overzichtelijk te houden, worden ze lijn voor lijn beschreven: zie daarom ook de overzichtslijst.

Deze oostelijke tangent-lijn is bedoeld als tegenhanger van een westelijke ringlijn, ‘tramlijn 10’. De huidige buslijn 10 gebruikt een oudere ringweg, aangelegd als hoofdstraat door de westelijke wijken. De oostelijke ringweg, Waterlinieweg, werd later aangelegd – volledig gescheiden van de woonwijken eromheen. (Bovendien ontbreekt een stuk, tussen Darwindreef en Alfrinkplein). De tangentlijn krijgt dus een minder duidelijke route dan lijn 10. Het ligt deels evenwijdig aan de voorgestelde tangent-metro Overvecht – Uithof (in rood), maar die volgt de rand van de bebouwing, de tram (blauwe stippellijn) gaat door de wijken…

Net als lijn 10, zou de tangent-tram rijden van Station Overvecht tot Station Lunetten. In Overvecht zou het een tracé delen, met een tramlijn vanuit de binnenstad via Tuinwijk, en met een tweede tangentlijn via de Singels (meer daarover later). Vanaf Wilhelminapark of Ostadelaan, gebruikt de lijn het tracé van de voorgestelde tram 3 naar Lunetten. Het kruist ook de voorgestelde tramlijn naar De Uithof en Zeist.

Station Overvecht wordt bediend door de stoptreinen richting Hilversum en Baarn: beide lijnen gaan op in Randstadspoor. Overvecht wordt ook een station op de voorgestelde metrolijn vanaf Utrecht Centraal en de voorgestelde tangent-metro Overvecht – Uithof.

De tram rijdt over de Tiberdreef, onder de spoorlijn door. De onderdoorgang is niet voor trams gebouwd, en als de helling te steil is, dan moet de oprit verdiept worden. Aan het einde van de Tripkade, draait de tram naar links, over de Kardinaal de Jongweg. Dit is een brede uitvalsweg, en de lijn volgt het tot aan de ringweg.

Klik om te vergroten…

Bij de rotonde Alfrinkplein, kruist de lijn eerst de spoorlijn Hilversum- Lunetten. Het draait dan naar het zuiden, naast de ringweg (hier de Sartreweg). Er is voldoende ruimte aan de stadszijde, naast de Karel Doormanlaan. De lijn krijgt een brug met een halte, boven de bestaande fietstunnel (Ariënslaan).

Bij de rotonde Berekuil, loopt de lijn eerst een kort stuk naast de Biltstraat, en kruist vervolgens deze straat (hier), naar de Museumlaan. Hier is overstap op de voorgestelde tram naar Zeist en tram 11 naar De Uithof. De tangentlijn gaat dan verder over de Prinsesselaan, de huidige route van bus 4.

Na het Rosarium, zijn er drie mogelijke tracés. Het eenvoudigste is langs de westkant van het Wilhelminapark, om aan te sluiten op de voorgestelde tramlijn 3. De lijn kan ook langs de oostzijde van het park lopen (Koningslaan), en bij de Julianlaan op lijn 3 aansluiten. Een halte aan de Prins Hendriklaan verbetert dan de aansluiting, van de buurten aan de oostkant van het park. Nog beter in dat opzicht is een tracé via de Stadhouderslaan, waar ooit tram 2 reed, en de Van Scorelstraat. De lijn zou dan in de Ostadelaan op lijn 3 aansluiten.

De trams rijden verder over het tracé van lijn 3, naar metrostation Galgenwaard, op de voorgestelde metrolijn naar De Uithof. Deze metrolijn heeft twee takken via De Uithof, naar Zeist en naar Bilthoven.

Het laatste stuk over de Laan van Maarschalkerweerd naar Station Lunetten, is deels gelijk aan de door de gemeente geplande HOV-lijn naar De Uithof. De tangentlijn eindigt bij Station Lunetten, om overstap te geven op Randstadspoor, richting Houten en Tiel.

De tangent-tramlijn wordt ongeveer 7,5 km lang. Evenals bij het beginpunt, is er ook overstap op een vertramde lijn 10. Samen vormen deze twee tramlijnen een ring, zonder de nadelen van een echte ringlijn.

Advertisements
Tangent-tramlijn in Utrecht Oost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.