Singel-tramlijn in Utrecht

Deze tramlijn, langs de oostkant van de Utrechtse binnenstad, hoort bij een voorgesteld tramnet, in en rond de stad. De lijnen hebben een eigen logica, maar zijn ook aanvullend op de voorgestelde Metro Utrecht. Om het overzichtelijk te houden, worden ze lijn voor lijn beschreven: zie daarom ook de overzichtslijst.

Het gaat hier om een tweede tangentlijn, ongeveer 800 m van de eerder voorgestelde lijn door de oostelijke wijken. Het loopt over de Singels, langs de Stadsbuitengracht. Deze verdedigingsgracht is opzettelijk kronkelig aangelegd (om flankerend vuur te geven vanaf de bastions). Desondanks vormden de Utrechtse singels eerder de route van Tram 1.

Het 5-km tracé wordt hier beschreven vanaf de Bleekstraat: daar loopt het onder de spoorlijn, bij de ingang van het geplande Station Vaartsche Rijn van Randstadspoor. De lijnvoering ten westen van de spoorlijn wordt hier buiten beschouwing gelaten. Aan het einde van de Bleekstraat is er ook een verbinding met een tramlijn over de Catharijnesingel.

De tram gaat rechtdoor, over een klein stuk Catharijnesingel, naar Ledig Erf. Hier moet de weg rechtgetrokken worden, ook om plaats te bieden aan een halte Tolsteegbrug. (Het terrein ligt al jaren braak, en er zijn al jaren appartementen gepland). De tram kruist hier de Vaartsche Rijn en de Kromme Rijn, en een tramlijn richting Galgenwaard zou net na de halte aftakken.

Klik om te vergroten: voorgestelde tramlijnen en haltes, in de omgeving van het geplande station Vaartsche Rijn

De lijn gaat verder over de Tolsteegsingel. Een halte bij de Abstederbrug vormt een tweede toegang tot de zuidelijke binnenstad. De volgende halte komt tegenover Lepelenburg, op de hoek Maliesingel / Maliebaan.

De volgende bocht in de Stadsbuitengracht ligt om de Stadsschouwburg (deze is gebouwd op een voormalig bastion). Hier kruist de lijn vier anderen:

De halte komt net voor het begin van de Kruisstraat: de Singel-lijn zou op deze foto links afbuigen langs Wittevrouwensingel.

De volgende haltes, bij Wittevrouwenbrug en Kleine Singel, zijn gelijk aan de huidige bushaltes van buslijn 8. Bij Kleine Singel verlaat de tramlijn de Stadsbuitengracht. Het gaat verder over de Blauwkapelseweg, naast het Griftpark. (Van hier tot Overvecht, is het tracé gelijk aan de huidige buslijn 30).

Bij Eykmanplein, draait de lijn naar links, over de Kardinaal de Jongweg. Het gebruikt nu het eerder beschreven tracé van de buitenste tangentlijn. Via de Tripkade en de bestaande onderdoorgang onder de spoorlijn, bereikt de tram Station Overvecht, dat een Randstadspoor-halte wordt.

Advertisements
Singel-tramlijn in Utrecht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.