Tram over Rubenslaan in Utrecht

Deze tramlijn over de Rubenslaan naar Galgenwaard hoort bij een voorgesteld tramnet, in en rond Utrecht. De lijnen hebben een eigen logica, maar zijn ook aanvullend op de voorgestelde Metro Utrecht. Om het overzichtelijk te houden, worden ze lijn voor lijn beschreven: zie daarom ook de overzichtslijst.

Het tracé wordt hier beschreven vanaf de Bleekstraat, bij het geplande Station Vaartsche Rijn. De tram zou niet daar beginnen: de lijn wordt gekoppeld aan een lijn uit het westen (of zuiden) van Utrecht. Tot aan de Tolsteegbrug wordt het tracé gedeeld met de voorgestelde tangentlijn langs de Singels. De bochten bij deze brug (bij Ledig Erf) worden rechtgetrokken, en de eerste halte komt op dit verlegde weggedeelte.

Net na de halte, buigt de Galgenwaard-lijn af, naar de Venuslaan, langs de Kromme Rijn. (Bij de Tolsteegbrug komen de Vaartse Rijn en Kromme Rijn samen).

Klik om te vergroten: voorgestelde tramlijnen en haltes, in de omgeving van het geplande station Vaartsche Rijn

De lijn gaat verder over de Venuslaan, en daarna de Rubenslaan. Na de eerste 200 m, is dit een brede uitvalsweg. De tram krijgt hier minder haltes dan de bus. De eerste bushalte op de Venuslaan (bij de brug naar de Albatrosstraat), wordt vervangen door de halte Tolsteegbrug.

De eerste tramhalte komt pas na de spoorwegviaduct, bij de Boudier Bakkerlaan. De volgende halte komt net voor de kruising met de Ostadelaan, of misschien net na de Waterlinieweg.

Vanaf de kruising met de Ostadelaan, gebruikt de lijn het tracé van de voorgestelde tram 3 naar Lunetten. Het passeert Stadion Galgenwaard, en eindigt bij metrostation Galgenwaard, aan de voorgestelde metrolijn naar De Uithof (in rood op de kaart hieronder).

Deze tramlijn is eenvoudig en kort (2 km). Daarom lijkt het beter, om het te koppelen aan een langere lijn uit het westen, vanuit Papendorp en De Meern: meer daarover later.

Advertisements
Tram over Rubenslaan in Utrecht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.