Tram naar Zuilen

Deze tramlijn, van de binnenstad naar Ondiep en Zuilen, hoort bij een voorgesteld tramnet, in en rond Utrecht. De lijnen hebben een eigen logica, maar zijn ook aanvullend op de voorgestelde Metro Utrecht. Om het overzichtelijk te houden, worden ze lijn voor lijn beschreven: zie daarom ook de overzichtslijst.

Tot aan Oudenoord, zou de lijn het tracé delen van de eerder voorgestelde tram 1 naar Overvecht. Net als die lijn, kan de Zuilen-lijn gekoppeld worden aan zowel een tramtunnel onder Utrecht Centraal, als een tram-tracé langs de Catharijnesingel. Hier wordt aangenomen dat de tram Oudenoord bereikt, via de herstelde Catharijnesingel en Weerdsingel Westzijde.

Na een eerste halte op Oudenoord, zou ‘tram 1’ aftakken via de Kaatstraat. De Zuilen-lijn gaat door over Oudenoord, met een halte bij de Van Mollemstraat. Tot in Zuilen, zijn de haltes gelijk aan die van bus 26 en 36.

De halte ‘Nijenoord’ direct na de spoorbrug, geeft overstap op de voorgestelde korte metrolijn naar Overvecht. (Deze loopt naast de spoorlijn).

De lijn gaat verder door de wijk Ondiep: dit gedeelte is tussen 1910 en 1940 gebouwd. Twee haltes volgen op korte afstand: bij de Anton Geesinkstraat (leidt naar een brug over de Vecht), en Ondiep zelf, een middeleeuwse weg.

De volgende halte komt op de Marnixlaan, en geeft overstap op een vertramde lijn 10 (ringlijn west). Dit is de grens tussen de wijken Ondiep en Zuilen. Bij het Plein van Berlage, bereikt de tram het tracé van de voorgestelde metrolijn naar Zuilen, onder de Van Tuyllkade.

Klik om te vergroten: de metro door Zuilen

De lijn gaat dus verder over een gedeeld tracé, maar de straat is erg breed. (Zelfs de bouw van de metro hoeft een tramdienst niet in de weg te zitten). Op dit stuk komen drie haltes: Plein van Berlage: naast het metrostation aan het begin van de Prins Bernhardlaan; en een eindhalte bij het Prins Bernhardplein.

Ondanks het gedeelde tracé (900 m), is er slechts één gedeeld station / halte. Vanaf de binnenstad loopt de tram wel evenwijdig aan de metro, maar het heeft een andere functie, wat blijkt uit de haltedichtheid. De tram krijgt 9 haltes, de metro 3 stations. De tramlijn wordt 4 km lang, gemeten vanaf een tramtunnel onder Utrecht Centraal.

Advertisements
Tram naar Zuilen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s