Tram naar Voordorp via Wittevrouwen

Deze tramlijn naar Tuindorp en Voordorp hoort bij een voorgesteld tramnet, in en rond Utrecht. De lijnen hebben een eigen logica, maar zijn ook aanvullend op de voorgestelde Metro Utrecht. Om het overzichtelijk te houden, worden ze lijn voor lijn beschreven: zie daarom ook de overzichtslijst.

De voorgestelde tramlijn vervangt de bestaande buslijn 5, maar heeft een ander route. Deze komt meer overeen met de vooroorlogse tram 5 (Rivierenwijk – Vredenburg – Wittevrouwen). Daartoe hoort het eerder beschreven tracé door de noordelijke binnenstad, door de gemeente aangeduid als Binnenstadsas – Vredenburg. Janskerkhof, Nobelstraat. Dit wordt gedeeld met andere lijnen, bijvoorbeeld naar Zeist en naar Lunetten.

Vanaf de Stadsschouwburg, gebruikt de lijn het tracé van de voorgestelde tangent-lijn langs de Singels.

De tramlijn langs de Singels

De Voordorp-lijn takt af van de Singel-lijn bij het Eykmanplein (een rotonde). De lijn gaat hier rechtdoor naar de Eykmanlaan, met een halte na de rotonde,. De Eykmanlaan ligt tussen de vooroorlogse wijk Tuindorp, en de naoorlogse wijk Tuindorp-Oost

De volgende halte is bij het winkelcentrum: de lijn draait hier naar de Kapteynlaan. Het tracé is nu gelijk aan buslijn 5 (met mindere haltes).

De Kapteynlaan kruist de goederenspoorlijn door Utrecht-Oost, en draait in een ruime bocht door Voordorp. Dit is een tamelijk geïsoleerde nieuwbouwwijk, met 3500 inwoners. De halte net na de spoorlijn (Atatürkstraat) wordt gehandhaafd.

Ongeveer ter hoogte van de Bolivarstraat, kruist de lijn de voorgestelde tangent-metrolijn van Overvecht naar De Uithof. Omdat daarvoor sloop nodig is, kan de omgeving ook worden aangepast aan een tramlijn.

De halte Brionstraat vervalt: de lijn eindigt bij het plantsoen met vijver, aan het einde van de Romerostraat. Dit is niet de makkelijkste plaats voor een eindpunt: als het niet past, dan moet de tram bij de Bolivarstraat eindigen.

De lijn wordt 5 km lang, vanaf Utrecht Centraal. Het wordt het beste gekoppeld aan een 4-km tramlijn over de Croeselaan naar Rivierenwijk. Zo ontstaat een 9 km noordoost – zuidoost tramlijn via het centrum, een typische stadstram.

Advertisements
Tram naar Voordorp via Wittevrouwen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.