Tram 10 ringlijn Utrecht-West

Deze tramlijn door de westelijke wijken van Utrecht hoort bij een voorgesteld tramnet, in en rond de stad. De lijnen hebben een eigen logica, maar zijn ook aanvullend op de voorgestelde Metro Utrecht. Om het overzichtelijk te houden, worden ze lijn voor lijn beschreven: zie daarom ook de overzichtslijst.

Het voorstel is een vertramde buslijn 10, van Station Overvecht tot Station Lunetten (de verlenging Overvecht – Uithof hoort er niet bij). Samen met de voorgestelde tangent-tramlijn in Utrecht Oost zou de lijn een ring vormen.

Klik om te vergroten…

Buslijn 10 gebruikt een ringweg, dat als zodanig gepland werd voor de Tweede Oorlog. Het loopt door uitbreidingswijken, gebouwd tussen 1930 en 1980. In de vooroorlogse wijken is het een hoofdstraat, in de naoorlogse wijken meer een doorgaande weg. Behalve het laatste stuk in Lunetten, is het niet gescheiden van de woningen – zoals wel het geval is bij de oostelijke ringweg, Waterlinieweg.

De lijn begint bij Station Overvecht, waar het overstap geeft op Randstadspoor richting Baarn en Hilversum, op de voorgestelde metrolijn uit Utrecht Centraal, op de tangent-metro van Overvecht naar De Uithof, en op de voorgestelde tram 1 naar Overvecht.

….

Binnen Overvecht, zou het tracé vereenvoudigd worden: de lijn rijdt dan over de Moezeldreef en de Marnedreef, naar het winkelcentrum (halte op de Zamenhofdreef). De lijn gaat verder over de Einsteindreef, de bestaande route van lijn 10, meet een halte bij de Paranadreef. Het kruist dan de Vecht richting Zuilen.

Op zijn weg naar Lunetten, kruist de lijn een aantal tram- en metrolijnen, die hier eerder voorgesteld werden. Op de Marnixlaan, het verlengde van de Einsteindreef, kruist het als eerste de tramlijn naar Zuilen. 400 m verder, kruist het de metrolijn naar Zuilen. De halte bij het metrostation hier zou ook de Amsterdamsestraatweg bedienen.

….

De volgende halte komt dan bij het nieuwe Station Zuilen, op de toekomstige Randstadspoor-lijn naar Breukelen. De lijn gaat verder over de Cartesiusweg, door een industriegebied.

Waar de lijn de spoorlijn naar Woerden kruist, was er wel een Randstadspoor-station gepland. Dat wordt vervangen door een station op de voorgestelde metrolijn naar De Meern. Verderop kruist de tram de Vleutenseweg, met overstap op de tram door Lombok naar Leidsche Rijn.

….

De lijn kruist nu het Merwedekanaal, naar de vooroorlogse woonwijk Oog in Al. De huidige haltes Meijsterlaan en ‘Den Hommel’ (Diepenbrockplein) kunnen vervallen. De halte Welgelegen op de Pijperlaan blijft nodig, omdat de buurt ingeklemd ligt tussen de Leidse Rijn en een uitvalsweg.

Bij het 24 Oktoberplein, sluit de lijn aan op het bestande tram-tracé, van de sneltram naar Nieuwegein. Na de bouw van de voorgestelde zuidelijke metrolijn, wordt deze gebruikt door een tram naar Nieuwegein en IJsselstein via Jutphaas. De lijn loopt nu tussen de wijken Kanaleneiland en Transwijk. De huidige drie tramhaltes worden gebruikt, de overige bushaltes vervallen. (Een ring-buslijn Kanaleneiland zou een deel van de huidige lijnen 5 en 7 kunnen overnemen). Bij het Winkelcentrum Kanaleneiland, geeft de lijn overstap op de voorgestelde tram naar De Meern en Vleuten, dat via Station Vaartsche Rijn loopt.

….

Vanaf Europaplein gaat tram 10 verder over een nieuw tracé, met nog één halte voordat de lijn weer het Merwedekanaal kruist. Aan het zuidpunt van de Rivierenwijk, geeft het overstap op een tramlijn via de Croeselaan. Deze lijn zou ook het tracé delen met tram 10, voor drie haltes. Na een halte bij de Julianaweg, bereikt de lijn de Waterlinieweg (oostelijke ringweg). Hier geeft het overstap op de voorgestelde metrolijn naar Nieuwegein via Tolsteeg. De Rivierenwijk-lijn eindigt hier.

….

De lijn gaat onder de Waterlinieweg, en gaat verder richting Station Lunetten, over de Lunettenbaan, Stelviobaan, en Brennerbaan. Deze zijn gebouwd als ringweg om de wijk Lunetten, eind jaren ’70, en zullen tot stadsstraat omgebouwd moeten worden. (Het laatste stuk van de Brennerbaan is wel geschikt voor een tram). Twee haltes zijn voldoende op dit stuk: aan het begin van de Stelviobaan, en aan de straat Zevenwouden.

Bij Station Lunetten geeft de tram overstap op Randstadspoor, richting Houten, Geldermalsen en Tiel. Het station wordt ook eindpunt van de voorgestelde tramlijn 3, en (net als in Overvecht), van de tangent-tramlijn door de oostelijke wijken.

De lijn wordt ca. 11 km lang. Samen met de oostelijke tangentlijn (ca 8 km) vormt het een 19-km ring om de stad, op ca. 2-3 km afstand van de Dom.

Advertisements
Tram 10 ringlijn Utrecht-West

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.