5 stations in Amersfoort

Bij het voorstel voor een nieuwe spoorlijn langs Soest, is al een nieuw station aan de westrand van Amersfoort voorgesteld – ‘Amersfoort-Birkhoven’. Dat kan waarschijnlijk niet op de huidige drukke lijn, maar de voorgestelde viersporige uitbouw Amsterdam – Amersfoort, maakt nieuwe stations mogelijk. In totaal, vijf in Amersfoort – twee meer dan er nu zijn. Vier daarvan zouden aan het voorgestelde Amersfoortse tramnet komen te liggen.

Klik om te vergroten…

5 stations in Amersfoort, 2 nieuwe

Het station ‘Amersfoort-Birkhoven’ zou de westkant van de wijk Soesterkwartier (10 500 inwoners) bedienen, en een deel van het industriegebied Isselt. De perrons komen tussen de overgang Soesterweg en het viaduct van de latere ringweg (Amsterdamseweg). De overgang moet weg: mogelijk is een fietstunnel hier voldoende. Afgezien van een geluidswal, zijn er geen barrières tussen station en woonwijk: ombouw van het viaduct is de voornaamste ingreep bij de bouw. Dankzij de nieuwe spoorlijnen in Soest, krijgt dit station diensten richting zowel Hilversum als Utrecht.

Klik om te vergroten: nieuwe lijnen bij Soest…

Nieuwe spoorlijnen bij Soest

Station Meridiaan (of Meridiaantunnel) is een officieel voorstel, al is er nog geen uitzicht op de bouw. Het komt halverwege Station Amersfoort en Station Schothorst, naast een bestaande fietstunnel. Het ligt tussen de binnenstad, en de grotendeels vooroorlogse wijken Kruiskamp en De Koppel. Het verlengde van de fietstunnel is Meridiaan, de toegangsweg tot de nieuwbouwwijk Schothorst. De ligging is moeilijk, want kort na de tunnel begint de splitsing van de lijnen naar Apeldoorn en Zwolle. De bebouwing aan de zuidkant van de lijn (deels garageboxen) kan wel gesloopt worden, om de perrons zoveel mogelijk naar het zuidwesten te schuiven. Op een verbrede spoordijk komen de perrons dan boven de onderdoorgang.

Plek van nieuw station bij Meridiaan-tunnel in Amersfoort

Het vijfde station is Station Vathorst, in 2006 geopend om deze Vinex-wijk te bedienen.

Met de bouw van de voorgestelde nieuwe lijnen bij Soest, zouden alle vijf stations dezelfde hoogfrequente dienst krijgen. (Dat veronderstelt dat alle treinen uit Hilversum doorrijden naar Vathorst). Hiermee krijgt Amersfoort feitelijk zijn eigen ‘S-Bahn’, al is het maar één lijn. De stations liggen dan gemiddeld 2 km uit elkaar.

Advertisements
5 stations in Amersfoort

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.