Tram in Amersfoort

Hier wordt een stedelijk tramnet in Amersfoort voorgesteld, met een stamlijn en 7 radiale takken. In de exploitatie wordt dat 5 tramlijnen. Amersfoort heeft, samen met Leusden, 168 000 inwoners. Het had vroeger geen stadstram, wel een interlokale tram naar Zeist. Qua lijnen en bevolking, is dit voorstel vergelijkbaar met eerdere voorstellen:

Het voorgestelde tramnet in Utrecht is veel groter in omvang. Het wordt niet gekoppeld aan het Amersfoortse net, maar ze hebben beiden een lijn naar Zeist. Deze is al eerder beschreven: tram Zeist – Amersfoort. Het verbindt een nieuw station in Zeist, via Soesterberg, met station Amersfoort.

Klik om te vergroten: de tram Zeist – Amersfoort

Tramlijn Zeist - Soesterberg - Amersfoort

De eerste tak van de Amersfoortse stadstram is het stuk van deze lijn, tussen het station en de rand van de bebouwde kom, voorbij de Stichtse Rotonde. Deze eindhalte van de stadstram bedient meerdere scholen. Richting station rijdt de tram over de Utrechtseweg, Emmalaan en Wilhelminalaan, met haltes bij de Oranjelaan, bij ziekenhuis Lichtenberg, en bij de Frederiklaan.

Klik om te vergroten…

Tramlijn vanuit Zeist door Amersfoort

Station Amersfoort zou in belang toenemen, met de voorgestelde viersporigheid Amsterdam – Amersfoort en de voorgestelde hogesnelheidslijn Amersfoort – Wageningen – Nijmegen. Het station wordt het eindpunt van enkele tramlijnen. Deze lijn rijdt echter verder, over de Amersfoortse stamlijn, over de Stadsring en de singels.

Tramlijn over Stadsring in Amersfoort

De Stadsring ligt om de oude stadsmuren heen, maar is geen volledige ring, eerder een halve cirkel. Een deel is verbreed, een deel is nog woonstraat. De spoorlijn loopt langs de oude stad, tussen de beroemde Koppelpoort en de kleine Eemhaven. (Er is geen ruimte voor een tramlijn naast de spoorlijn, langs de Koppelpoort). Tramverbindingen naar de ring zijn dus moeilijk, maar niet onmogelijk: de kaart laat enkele opties zien (meer over de andere lijnen later).

Klik om te vergroten…

Mogelijke tramlijnen bij Amersfoortse binnenstad

Komende vanaf het station rijdt de tram eerst over de Stationsstraat naar het Stadhuis, en draait daar de ring op. Het kan ook de bocht afsnijden, via de Snouckaertlaan, maar dan is er een dubbele bocht aan het einde. Om de binnenstad goed te bedienen, wordt de halte-afstand op de ring klein. Er komen haltes bij de Utrechtsestraat, Kleine Haag, Heiligenbergerweg en Kamp.

De aftakkende lijnen worden later beschreven. De lijn uit het zuidwesten rijdt verder over de Scheltussingel, dat geen deel uit maakt van de ring voor autoverkeer. Er komt een halte bij cultureel centrum De Flint.

Klik om te vergroten…

Tramlijn Amersfoort

De lijn gaat nu onder het spoorlijn door, op de plek van de huidige Meridiaan-fietstunnel. Om deze te bereiken moet de lijn (heel kort )over de Hooglandseweg, een historische weg naar het noorden. Hier passeert de tram de enige historische bebouwing op de route, een voormalige boerderij. De straat is net breed genoeg, maar een nieuwe brug over de singel is nodig.

Tracé tram naar Station Meridiaan

In of na de tunnel, geeft de lijn overstap op het toekomstige station Amersfoort-Meridiaan. Het draait dan naar het oosten, over Keerkring, naar de brug over het Valleikanaal. Vanaf hier loopt de lijn door naoorlogse nieuwbouw (wijk Liendert). Na haltes bij Paladijnweg en winkelcentrum Schothorst, draait de lijn 90 graden naar de Burgerhartsingel. Een halte halverwege deze straat is mogelijk, en aan het einde komt een halte bij Station Schothorst. Het gedeelte Paladijnweg – station wordt gedeeld met een ringbuslijn.

De lijn is hier ongeveer 8 km lang. Het zou verder gaan over de Schweitzersingel en de Laan naar Emclaer, naar een eindpunt aan de rand van de wijk Zielhorst, tegen de A1 aan. Dat maakt doortrekking naar Vathorst mogelijk, maar deze Vinex-wijk heeft een duidelijke ringstructuur, en is minder geschikt voor een radiale tramlijn.

Tramlijn door Zielhorst

De resterende lijnen worden apart beschreven:

De voorgestelde ringbuslijn is een aanvulling op deze radiale tramlijnen.

Advertisements
Tram in Amersfoort

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s