Tram Amersfoort: zuid

Deze tramlijnen naar Oud-Leusden en Leusden, maken deel uit van het voorgestelde Amersfoortse tramnet. Lees eerst de inleiding: Tram in Amersfoort.

De lijn vanuit Oud-Leusden naar het station zou kort zijn, 4 km. Het kan ook doorgetrokken worden, vanaf de Stadsring, over hetzelfde tracé als de oost-west lijn van/naar Soesterkwartier (blauwe stippellijn). Het zou dan ook deze wijk kunnen bedienen, of afbuigen naar Schothorst (oranje lijn).

Klik om te vergroten: tram-tracés en de spoorlijn in Amersfoort

Mogelijke tramlijnen bij Amersfoortse binnenstad

Hier wordt het kortste tracé beschreven, vanaf het station naar de rand van de stad. ‘Oud-Leusden’ zelf bestaat uit enkele woningen, een kerk en een begraafplaats, ingeklemd tussen de N221 en de A28. De tramlijn zou eindigen aan de noordkant van de N221.

Vanaf het station zou de lijn een tracé richting binnenstad delen met de tram Bergkwartier – Zielhorst. Op de Stadsring, zou het één halte delen, bij de Utrechtsestraat.

Tramlijn over Stadsring in Amersfoort

Bij de na deze halte verlaat deze lijn de Stadsring, en gaat verder over de Arnhemseweg. Na het Julianaplein (met halte), gaat het rechtdoor over de Leusderweg, een klassieke radiale straat met winkels. (De straat leidt niet naar het huidige Leusden, maar zijn middeleeuwse voorganger).

De tram kruist de spoorlijn Amersfoort – Leusden – Kesteren, nog in gebruik voor goederenvervoer. Zijn tracé zou gebruikt worden door de voorgestelde hogesnelheidslijn Amersfoort – Wageningen – Nijmegen. In dat geval zou de nieuwe spoorlijn ondertunneld worden – en dat lijkt een voorwaarde voor elk hergebruik van deze spoorlijn.

Klik om te vergroten…

Tram over de Leusderweg in Amersfoort

De lijn krijgt een halte bij de Daltonstraat (winkelcentrum), met overstap op een ringbuslijn. Bij het Borneoplein (halte) draait het naar rechts, naar de Kapelweg. (De Leusderweg is ook geschikt als tracé, maar de bebouwing ligt vooral aan de westkant daarvan). Er komt in elk geval een halte bij de Bonairelaan, mogelijk ook bij de Arubalaan. Aan het einde van de Kapelweg, daalt de lijn via de Balistraat, terug naar de Leusderweg, naar het eindpunt. Dit tracé is circa 4 km lang.

De lijn naar Leusden zou ook bij het station beginnen. Eventueel zou het verder naar het westen beginnen, bij de kazernes op de Barchman Wuytierslaan: dat hangt af van de toekomstige bestemming van het militaire terrein. De tram rijdt ook over de Stadsring, met twee haltes, bij de Utrechtsestraat en Kleine Haag. De tram verlaat de ring bij de Blekerssingel, en rijdt verder naar de Heiligenbergerweg. Er komen haltes aan het einde van de Blekerssingel, en bij het Elisabeth-ziekenhuis, aan de (onvolledige) ringweg, met overstap op de ringbuslijn.

Ter hoogte van de Zwarteweg, verlaat de lijn deze straat, en kruist vervolgens de snelweg A28, op eigen viaduct. Deze zou aan de overkant aansluiten op de Randweg, de toegangsweg tot Leusden. Dit is nog een zelfstandige gemeente, maar is feitelijk een buitenwijk van Amersfoort (29 000 inwoners).

Klik om te vergroten…

Tram van Amersfoort naar Leusden

Er komt een halte bij het bedrijfsterrein, ter hoogte van de Ursulineweg. Bij de Zwarteweg draait de lijn naar het zuiden, over de lengte-as van Leusden. Er komen haltes bij deze hoek, bij de Beaufortweg, en bij Lisidunalaan. Bij het winkelcentrum zou de lijn achterom lopen, over de Van der Postlaan. Deze is breder dan de Hamersveldseweg aan de voorkant, en draait bovendien richting westen. De lijn zou eindigen aan de westrand van Leusden, bij het sportpark op de Groene Zoom.

Deze lijn wordt 8 km lang, vanaf het station gemeten. Het is een stadstram, geen lightrail, en maakt geen gebruik van de bestaande goederen-spoorlijn, dat tussen Leusden en Leusden-Zuid loopt. De tramlijn zou overigens ook in Leusden-Zuid kunnen eindigen, maar het tracé zou dan erg kronkelig worden.

Tram Amersfoort: zuid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s