Nieuwe metrolijnen Rotterdam

Hier wordt een forse uitbreiding van het Rotterdamse metronet voorgesteld. De lijnen vormen een aanvulling op de voorgestelde tweede spoorlijn onder de Maas in Rotterdam, maar kunnen ook los daarvan uitgevoerd worden. Het gaat om nieuwe lijnen – in principe geen verlengingen van de bestaande lijnen. Dat is ook een belangrijk voordeel bij de bouw, want ze kunnen een eigen systeem gebruiken. Dat wordt iets tussen een lichte automatische metro, en de Parijse metrolijn 14. Vergelijk de voorstellen voor een lichte metro in Utrecht.

De eerste twee voorgestelde lijnen delen een tunnel onder de Nieuwe Maas, ten westen van de voorgestelde Esch-tunnel. De tunnel schept een nieuwe zuid-naar-oost verbinding, en zal de meeste buslijnen over de Van Brienenoordbrug vervangen. Het wordt gebruikt door een zuid-naar-noordoost metrolijn, en een west-zuid-oost lijn.

Nieuwe metrolijnen in Rotterdam

De overige twee zijn tangent-lijnen: door Rotterdam-Zuid, en langs de oostrand van de agglomeratie. Voor delen van de tracés zijn alternatieven mogelijk. Om het overzichtelijk te houden, worden de tracés daarom lijn voor lijn beschreven…

Advertisements
Nieuwe metrolijnen Rotterdam

6 thoughts on “Nieuwe metrolijnen Rotterdam

  1. infrastruct says:

   Als er bestaande plannen zijn, wordt dat expliciet aangegeven. Er zijn echter vele voorstellen gedaan voor nieuwe metrolijnen in Rotterdam, daarom kan dit niet altijd volledig zijn.

 1. Tim Sekac says:

  Worden deze lijnen ook ooit gerealiseerd? En zijn er misschien ook ooit plannen om die metrolijn D naar Spijkenisse door te trekken naar Hellevoetsluis?

  1. infrastruct says:

   Als er officiële plannen zijn, wordt dat hier vermeld. Deze versie is overigens van 2010, en gaat uit van de stand van zaken destijds. Een verlenging naar Hellevoetsluis is onwaarschijnlijk, omdat andere uitbreidingen een hogere prioriteit hebben.

 2. Ldries46 says:

  Een vierde vervoersysteem rond Rotterdam lijkt mij niet zinvol. Nieuwe plannen moeten direct aansluiten op de bestaande metrolijnen. Eén nieuw plan dat ik mis is een doortrekking van Lijn D Via de Melanchtonweg naar Rotterdam-TheHague Airport, Overschie en de Spaanse polder.
  Nog twee die ik mis zijn doortrekken van C en D vanuit De Akkers naar respectievelijk Hellevoetsluis en Brielle, Oostvoorne/Tweede Maasvlakte. Doe daar iets aan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.