Tram in Breda

Hier wordt een stedelijk tramnet in Breda voorgesteld. De stad heeft 173 000 inwoners, en het tramnet is vergelijkbaar met eerdere voorstellen:

Voor de Tweede Wereldoorlog, had Breda minder dan 50 000 inwoners, en daarom ook geen stadstram. De streektram in West-Brabant was wel goed ontwikkeld. Vanaf het station in Breda, liep een lange lijn van de Zuid- Nederlandsche Stoomtramweg-Maatschappij naar Roosendaal en Bergen op Zoom. Deze ZNSM had zelfs een internationale tramlijn naar Antwerpen, langs de huidige N263. De Zuider Stoomtramweg-Maatschappij exploiteerde een tram naar Oosterhout. Een deel van de tracés kan ook door een stadstram worden gebruikt – ten westen van het station ligt nog altijd een ‘Tramsingel’.

Afgezien van de middeleeuwse kern, zijn er in de binnenstad van Breda wel tramtracés te vinden. Er ontbreekt echter een goed oost-west tracé. Twee van de voorgestelde tracés lopen rakelings langs de middeleeuwse kern, zes zijn gericht op het station, en één is meer een ringlijn. Hoe ze lopen, en de mogelijke combinatie tot tramlijnen, wordt in vier delen beschreven:

Bi het station zouden de trams vooral aan de voorkant (stadskant) rijden. Het station wordt momenteel verbouwd tot OV-terminal, en de omgeving wordt ook volgebouwd, maar dat lijkt geen gevolgen te hebben voor deze tracés.

Klik om te vergroten…

Tramlijnen rond Station Breda

De trams zouden het voorplein bereiken, via de Spoorstraat, Willemstraat, en Meerten Verhoffstraat. De twee bruggen richting Sophiastraat moeten waarschijnlijk verbreed worden. Twee van de tracés lopen langs de noordkant van het station, via de Speelhuislaan / Speelhuisplein. Dat is geen probleem, want de stationstunnel wordt tegenwoordig verbreed, juist om de ‘achterkant’ toegankelijker te maken.

Advertisements
Tram in Breda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.