Tram Haarlem: tangentlijn Spaarnwoude – Schalkwijk – Heemstede

Deze tangent-tramlijn Spaarnwoude – Schalkwijk – Heemstede hoort bij een voorgesteld tramnet in Haarlem. De lijnen worden één voor één beschreven: lees daarom eerst de inleiding met lijst van lijnen.

Klik om te vergroten…

Tangent-tramlijn Haarlem via Schalkwijk en Heemstede

Het gaat om een onvolledige ringlijn, in het zuidoost-kwadrant. Het loopt tussen twee stations, maar de trein blijft de snelste verbinding tussen die twee. De tram kruist enkele radiale lijnen, en verbindt de buitenwijken met elkaar, zoals dat hoort bij een tangentlijn. Het is een alternatief voor een volledige ringbuslijn.

De lijn begint bij Station Spaarnwoude, aan de zuidzijde van het station. Dit is ook eindpunt van de eerder voorgestelde oost-west tramlijn Overveen – Station Spaarnwoude, maar de eindhalte komt misschien aan de noordzijde.

Klik om te vergroten: de oost-west tramlijn, met twee mogelijke tracés naar Station Spaarnwoude…

Oost-west tramlijn in Haarlem, Overveen naar Station Spaarnwoude

De tangentlijn loopt eerste evenwijdig aan de spoorlijn (over de Amsterdamse Vaart), en draait dan naar de Prins Bernhardlaan. Deze brede straat is een naoorlogse ringweg, en loopt in een bijna rechte lijn, tot in Schalkwijk. De eerste halte komt na de hoek, bij de Schaepmanstraat, de volgende twee bij het winkelcentrum Beatrixplein en de Zomervaart.

Daarna kruist de lijn de Schipholweg. Het gebied is in ontwikkeling (023 project), maar de bestaande haltes lijken voldoende: Reinaldapark en Boerhavelaan. De lijn passeert hier het Kennemer Gasthuis (Elisabeth-ziekenhuis), maar de ingang ligt aan de andere kant.

De lijn gaat verder over de Amerikaweg, met een halte bij de Kennedylaan (kantoren). Daarna bereikt de tram het huidige tracé van de Zuidtangent, aan de noordzijde van het grote Winkelcentrum Schalkwijk. De tangentlijn draait naar de Europaweg, en kan de bestaande halte niet delen: het krijgt een eigen halte aan de Amerikaweg.

Hier geeft de tangentlijn overstap op de eerder voorgestelde radiale lijn Bloemendaal – Schalkwijk, dat gebruik maakt van het Zuidtangent-tracé.

Klik om te vergroten: de tramlijn Bloemendaal – Schalkwijk – Vijfhuizen…

Stedelijke tramlijn Bloemendaal - binnenstad - Schalkwijk

De tangentlijn geeft hier ook overstap, op een snelle tramlijn naar Schiphol, dat binnen Haarlem ook over het Zuidtangent-tracé rijdt.

De lijn gaat verder over de Europaweg, dat ook als ringweg fungeert. Er komt een halte aan de zuidkant van het winkelcentrum (bij de FEBO met kerktoren, hier zichtbaar). De Europaweg draait daarna naar het westen om de Spaarne te kruisen. Op dit stuk is één tramhalte voldoende, bij de Zuiderzeelaan.

De brug over de Spaarne moet waarschijnlijk versterkt worden, maar dat is de enige infrastructurele aanpassing op de hele lijn. Na de brug is er een halte bij de Handellaan (Spaarne Ziekenhuis poliklinieken). De lijn volgt de Francklaan naar de Heemsteedse Dreef.

Hier sluit de lijn aan, op het tracé van de eerder voorgestelde noord-zuid tramlijn Beverwijk – IJmuiden – Haarlem – Bennebroek, dat over de Heemsteedse Dreef rijdt. Ze delen een kort stuk tracé, en één halte, voordat de tangentlijn afslaat naar de Lanckhorstlaan. (Er zit dus een knik in de tangentlijn, maar dat is onvermijdelijk, de Bachlaan is ongeschikt als tracé).

Klik om te vergroten: de noord-zuid tramlijn, tracé Haarlem – Bennebroek…

Noord-zuid tramlijn, van Haarlem naar Heemstede en Bennebroek

Via de Lanckhorstlaan en Zandvoortselaan, rijdt de tram naar zijn eindpunt, Station Heemstede-Aerdenhout. Hier deelt de lijn ook een tracé, met een lange tramlijn van Hoofddorp naar Station Heemstede-Aerdenhout. De volgende halte, Bronsteeweg, ligt slechts 200 m verder, maar wel direct aan de hoofdwinkelstraat van Heemstede.

Er volgt nog één halte, waar de lijn de Herenweg kruist (een noord-zuid busroute). De tangentlijn en de Hoofddorp-lijn eindigen op het stationsplein van Station Heemstede-Aerdenhout.

Klik om te vergroten: de tramlijn vanuit Hoofddorp, tracé binnen Haarlem…

Tram Hoofddorp - Heemstede, deels over Heemsteedse Dreef

Mogelijk zou er vanuit Hoofddorp geen tram rijden, maar een lichte automatische metro, een aftakking van de eerder voorgestelde Metro Haarlemmermeer. In dat geval zou de tangentlijn overstap geven op deze metro bij de halte Bronsteeweg, en bij het eindpunt.

Station Heemstede-Aerdenhout is ook eindpunt van de voorgestelde noord-zuid tramlijn langs de Leidsevaart, vanuit de binnenstad. Hier geeft de tangentlijn ook overstap op een mogelijke tramlijn Heemstede – Zandvoort.

De tangentlijn wordt bijna 8 km lang. Met 13 tussenhaltes wordt de gemiddelde halte-afstand klein: 550 m. Omdat de lijn een onvolledige ring vormt, is een aanvulling in de vorm van een buslijn nodig. Deze zou eveneens van Station Heemstede-Aerdenhout tot Station Spaarnwoude rijden, maar dan via Overveen en Haarlem-Noord: zijn tracé is gelijk aan dat gedeelte van de ringbuslijn Haarlem.

Advertisements
Tram Haarlem: tangentlijn Spaarnwoude – Schalkwijk – Heemstede

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.