Tram Hilversum: noord-zuid stadslijn

Een eenvoudig stedelijk tramnet in Hilversum is hier eerder voorgesteld, deels op het tracé van langere regio-lijnen. Hier wordt een derde stadslijn in Hilversum voorgesteld, deels op het tracé van de voorgestelde noord-zuid tramlijn uit Naarden en Bussum.

Stadstram Hilversum, derde lijn in rood

Derde stedelijke tramlijn in Hilversum.

De lijn zou lopen van het Media Park, via het centrum, naar Nieuw-Loosdrecht. Het vervangt bus 104, dat een slingerende route volgt, van Loosdrecht naar Station Hilversum. De lijn begint bij de noord-ingang van het Media Park (bij de rotonde, aan de rand van de bebouwde kom). Tot in het centrum van Hilversum, is het tracé gelijk aan de noord-zuid regio-lijn uit Naarden.

Er is een halte naast Station Hilversum Noord, and de lijn bereikt het centrum via de Lage Naarderweg, de Naarderstraat en de Stationsstraat. De lijn rijdt langs Station Hilversum, waar het een halte deelt met de tramlijn uit Huizen, en verder via Schapenkamp naar de Vituskerk.

Noord-zuid regio-lijn in Hilversum…

Tramlijn Naarden - Bussum - Hilversum, tracé in Hilversum

Vanaf de rotonde bij de Vituskerk, gaat de stadslijn verder richting Kerkbrink (de regio-lijn draait richting Station Sportpark). Het tracé door de Langestraat wordt eerst gedeeld met de overige stadslijnen. Een tramlijn naar Hilversum-Zuid kan echter geen gebruik maken van een brede uitvalstraat. Met name de Havenstraat is problematisch: niet alleen de breedte telt, maar ook de functie van een straat, in dit geval veel horeca. Ook de Bosdrift laat in zijn huidige toestand geen dubbelsporige tramlijn toe.

Daarom moet het tracé gesplitst worden: stad-in via Bosdrift en Havenstraat (de huidige rij-richting), en stad-uit over de Neuweg. Vanaf de Langestraat, draait de tram naar de Neuweg. Het volgt deze straat tot de kruising met de Hilvertseweg, en dan de Hilvertseweg tot aan de Diependaalselaan. Het rijdt over de Diependaalselaan tot aan de kruising met de Bosdrift, waar de gesplitste tracés weer samen komen. Stad-uit zijn er haltes bij de Koningsstraat, Van Amstelstraat (hoofdwinkelstraat van Hilversum-Zuid) en hoek Hilvertseweg (hier ook een winkelstraat).

Stad-in rijdt de tram rechtdoor over de Bosdrift en Havenstraat, tot aan Kerkbrink. Daar sluit het aan op het tracé van de lijnen uit Kerkelanden en Kortenhoef. Op het één-richting tracé zijn er twee haltes, bij de Van Amstelstraat en Haven / Koningsstraat.

Vanaf de hoek Bosdrift rijdt de lijn over de Diependaalselaan, met een halte bij de Admiraal de Ruyterlaan. Het draait naar de Van Ghentlaan, met een halte op de hoek, en daarna bij de scholen.

Klik om te vergroten: tram centrum – Nieuw Loosdrecht

Stedelijke tramlijn Hilversum, station - Zuid - Nieuw Loosdrecht.

Op de grens van Hilversum is er een halte bij het tijdelijke raadhuis van de gemeente Wijdemeren. Via de Loosdrechtseweg bereikt de lijn Nieuw-Loosdrecht (6000 inwoners). Het tracé hier is eenvoudig: over de Frans Halslaan en Eikenlaan, met één tussenhalte bij het St. Annepad, naar het pleintje voor de winkels aan de Lindenlaan. (De eindhalte moet goed verbonden worden met de nieuwe winkels aan de Nootweg, desnoods met de sloop van enkele woningen).

Deze lijn word 7,5 km lang, met 15 haltes. De lengte is normaal voor een stadslijn, en het stratenpatroon vereist een korte halteafstand. De twee eerder beschreven stadslijnen zijn 8 en 9,5 km lang. Samen met een ringlijn (bus) kunnen ze alle huidige buslijnen vervangen. De echte streeklijnen (naar bijvoorbeeld Breukelen en Weesp) blijven rijden, maar hebben niet meer de functie van stadsbus in Hilversum zelf.

Advertisements
Tram Hilversum: noord-zuid stadslijn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s