Metro Den Haag

Hier wordt een uitgebreid metronet voorgesteld, in Den Haag en de regio Haaglanden (1,1 miljoen inwoners). Het is vergelijkbaar in omvang, met de eerder voorgestelde Metro Utrecht, en zou eveneens gescheiden blijven van bestaande infrastructuur. Om het hier overzichtelijk te houden, wordt het netwerk lijnstuk voor lijnstuk beschreven.

Den Haag heeft al een metrolijn: via de Hofpleinlijn is Den Haag Centraal aangesloten op de Rotterdamse metro (lijn E). In Den Haag zelf is er een tramtunnel, maar verder geen metro-plannen. Geen recente plannen tenminste, want al voor de Tweede Oorlog werd een Haagse ‘stadsspoorweg’ besproken. In het naoorlogse Structuurplan van M.A. Dudok, werd een ringlijn gepland, dat deels overeenkomt met de voorstellen hier. In de jaren ’70 werd een Haagse semi-metro gepland, met lange tramtunnels.

Semi-metro in rood, stadsspoor Dudok in geel: kaart van Voogd075 met CC3.0 licentie

Metro plannen Den Haag.

De eerdere plannen gebruikten deels bestaande infrastructuur (tram of spoor). Dat had voordelen, bijvoorbeeld doorrijden van Rotterdam naar Scheveningen, maar bepaalde ook de keuze van voertuigen. Met de keus voor een volautomatische metro vervalt de noodzaak tot aansluiting op de bestaande lijnen. Het wordt ook makkelijker, om de lijnen stuksgewijs aan te leggen. Het betekent wel dubbele infrastructuur in enkele gevallen, met een metrolijn naast een bestaande spoorlijn. (Het is niet de bedoeling om de geplande Stedenbaan te vervangen). Omgekeerd kunnen bestaande lijnen, na de bouw van nieuwe infrastructuur, ook ontvlecht worden. De Randstadrail-lus in Zoetermeer kan bijvoorbeeld losgekoppeld worden, van de lijn Zoetermeer – Den Haag.

De tracés worden hier beschreven als deeltracé centrum-stadsrand, dat wil zeggen, als onderdeel van een radiale lijn…

Met de aanleg van de metro zou het trament heringericht worden. Daarbij zijn meerdere nieuwe tramlijnen wenselijk, vooral tangentlijnen.

Advertisements
Metro Den Haag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.