Tram Alkmaar: Egmond – Oudorp

Deze tramlijn door Alkmaar hoort bij een bescheiden tramnet in de stad. Om het overzichtelijk te houden, worden de drie lijnen apart beschreven: zie daarom ook de inleiding: Tram Alkmaar.

De nieuwe lijn Egmond – Oudorp combineert een stadstraject, met een 6-km tracé door open veld. Buiten Alkmaar loopt het evenwijdig aan het tracé van de voormalige stoomtram naar Egmond aan Zee. Deze had geen stadstraject: het was aangesloten op de spoorlijn Alkmaar – Heiloo, ter hoogte van de Geestmolen, toen nog buiten de bebouwde kom. De lijn werd al in 1934 opgeheven: de site Poldersporen heeft oude foto’s en een kaart van het tracé in Egmond.

Klik om te vergroten…

Nieuwe en oude tram-tracés tussen Alkmaar en Egmond aan den Hoef

Ten oosten van de binnenstad loopt de nieuwe lijn ook kort evenwijding aan de voormalige Tweede Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (TNHT). Deze tram had een eigen station bij Tienenwal, en reed de stad uit langs de kade van het Noord-Hollands Kanaal, naar Omval. De huidige Nieuwe Schermerweg is een veel beter alternatief, en biedt ook de mogelijkheid van verlenging naar Heerhugowaard.

Tracé Egmond – Oudorp

De eindhalte in Egmond aan Zee, kan op het terrein van het voormalige postkantoor, dat daarvoor gesloopt moet worden. (Andere locaties, zoals het Eymaplein, lijken te krap voor een keerlus).

Via de Egmonderstraatweg, rijdt de tram naar Egmond aan den Hoef. Daar kan de de nieuwe weg volgen, om de dorpskern heen. Twee haltes zijn voldoende: bij de kruising achter de Albert Heijn, en bij het oostpunt van het dorp, vlak bij de fietstunnel onder de Hoeverweg. Het is niet ondenkbaar dat de tram ook zijn oude tracé volgt, over de huidige Lamoraalweg, maar daarvoor moet een groenstrook wijken, en de straten heringericht worden.

Klik om te vergroten…

Tram door Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef, naar Alkmaar.

Van Egmond aan den Hoef tot Alkmaar, kan de tram óf de Hoeverweg volgen, óf zijn voormalig tracé door de weilanden. Het oude tracé is onbebouwd, en nog zichtbaar als een strook naast de weg. Aan de rand van Alkmaar draait de tram in elk geval naar de Terborchlaan, met een halte bij de sporthallen / ijsbaan. Evenals de lijn uit Bergen, kruist deze de ringweg in tunnel.

Bij winkelcentrum De Hoef, draait de lijn naar de Van Ostadelaan, en loopt via de Nicolaas Beetskade naar de Bergerweg. Twee haltes zijn voldoende: bij de winkels, en bij de Heemstraat. Op de Bergerweg sluit de lijn aan, op de tramlijn uit Bergen. Ze delen een tracé, langs de Bergerweg, onder de sporen, langs de voorkant van het station, en over de Helderseweg naar de Kanaalkade.

Klik om te vergroten…

Tram vanuit Egmond door Alkmaar (De Hoef) naar station.

De opties voor het passeren van het station zijn al bij de inleiding besproken. De tram passeert de noordrand van de binnenstad, met haltes bij de Tesselsebrug (Stadskantoor), en bij de voetgangersbrug, op de plek van de huidige bushalte. (Deze halte ligt vlak bij de Waag, het middelpunt van Alkmaar).

De lijn moet het Noord-Hollands Kanaal kruisen: de onlangs verbouwde Friesebrug ligt op een S-bocht, en is niet berekend op een tram. Een tramtunnel naar de Nieuwe Schermerweg is een veel betere oplossing. (De tramlijn uit Bergen gaat hier rechtdoor richting Bierkade). De tunnel komt waarschijnlijk onder de oprit van de Friesebrug, niet onder de brug zelf.

De Nieuwe Schermerweg krijgt twee haltes: bij de Rijnstraat, en bij de Westerstraat (met een voetpad naar de Lorentzstraat). De tram rijdt verder door de brede Saturnusstraat en Populierenweg, met haltes bij Jupiterstraat en Wilgenlaan / Neptunusstraat. De eindhalte komt op het plein Nyenburgh, tegenover de winkels.

Klik om te vergroten…

Tramlijn uit Egmond, van Station Alkmaar naar Oudorp.

Deze tramlijn wordt 13,5 km lang, met 12 tussenhaltes. Doortrekken richting Sint Pancras is moeilijk: de oude hoofdstraat Herenweg / Bovenweg is niet geschikt als tramtracé, en het tuinbouwgebied aan weerszijden is inmiddels volgebouwd. Een zinniger optie is doortrekking naar Heerhugowaard – niet vanaf het eindpunt in Oudorp, maar vanaf de Nieuwe Schermerweg. Die lijn wordt apart beschreven.

Advertisements
Tram Alkmaar: Egmond – Oudorp

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.