Station Alkmaar-Zuid

Plannen voor een station Alkmaar-Zuid zijn er al langer, maar de bouw lijkt verdwenen van de politiek agenda. Hier wordt gekeken naar de bouw in samenhang met het voorgestelde tramnet in Alkmaar.

ProRail zou dit station ongetwijfeld aan de Alkmaarse ringweg bouwen, als P+R voorziening voor automobilisten. Hier wordt uitgegaan van een station dat de zuidhelft van Alkmaar bedient, en daarom ‘in de wijk’ ligt. Het moet ook overstap geven op een buslijn – een ringlijn dat de wijken onderling verbindt, en overstap geeft op de radiale tramlijnen. Een tweede aanvullende buslijn, zou vanaf het station langs de oostkant van de binnenstad rijden. Het station komt zelf niet aan een tramlijn te liggen: de voorgestelde tram Egmond – Oudorp passeert op circa 650 m loopafstand.

Klik om te vergroten…

Nieuw station Alkmaar-Zuid, ligging aan de zuidkant van Alkmaar.

Tussen Station Alkmaar en de ringweg is er één overweg, aan de Kalkovensweg. Hier zou de bus de spoorlijn kruisen, en dit is ook de beste plek voor een stationsingang. De spoorlijn blijft op maaiveld, en de Kalkovensweg wordt desnoods gedraaid, om voldoende ruimte te geven voor een onderdoorgang. Daarmee wordt gebruikt gemaakt van een open terrein aan de oostzijde. Via een tweede uitgang aan de noordkant, zouden voetgangers ook de Tooroplaan bereiken (aan de oostkant van de sporen ligt hier een begraafplaats).

Vier sporen, tussen Station Alkmaar en de ringweg, zijn een voorwaarde voor een nieuw station hier. (Daarbij kan ook de boog aan de Bergerweg worden verruimd). Bij het station zelf is er voldoende ruimte: aan weerszijden van de sporen liggen ruime groenstroken. Een eilandperron is makkelijk te bereiken vanaf een onderdoorgang, maar zijperrons zijn evengoed mogelijk. Aan de westzijde liggen verouderde galerijflats, waarvan één evenwijdig aan de sporen. Omdat deze vlak bij een spoor of perron komt te liggen, kan het toch beter gesloopt worden. (Vermoedelijk staan de flats allemaal op de slooplijst).

Klik om te vergroten…

Ligging nieuw station aan de Kalksovensweg in Alkmaar.

Het station wordt vooral gebruikt voor verkeer richting zuiden. Voor reizigers vanuit de zuidhelft van Alkmaar, richting noorden of oosten (Hoorn), is het bestaande station een beter alternatief. Bij voorkeur zou de spoorlijn ten zuiden van Alkmaar geheel viersporig worden, om hoogfrequente regionale diensten mogelijk te maken, maar dat wordt hier niet verder besproken.

Advertisements
Station Alkmaar-Zuid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.