Bus Alkmaar: ringlijn

Een ring-buslijn is een noodzakelijke aanvulling op de de voorgestelde radiale tramlijnen in Alkmaar. De ringlijn zou ook de zuidhelft van Alkmaar aansluiten op het voorgestelde Station Alkmaar-Zuid. In mindere mate, wordt ook het bestaande Station Alkmaar-Noord op de omliggende wijken aangesloten, en de bus kan ook langs de achterkant van het hoofdstation.

De lijn vereist één nieuwe brug: verder kan het bijna geheel over bestaande en voormalige bus-routes rijden. Dat zijn vaak slingerende radiale lijnen, en ze worden vervangen door de combinatie tram / ringlijn. Daarvoor is nog één aanvullende buslijn nodig aan de zuidkant van Alkmaar, dat hier ook wordt beschreven. (De noordelijke nieuwbouwwijken zullen ook een aanvullende buslijn nodig hebben). Het lijnennet wordt wel overzichtelijker.

Ook een ringlijn moet een eindpunt hebben: de bus kan niet eindeloos rondjes rijden. Het nieuwe station Zuid lijkt daarvoor het meest geschikt. De route wordt tegen de klok in beschreven. Vanaf het station, rijdt de bus via de Westerweg en Julianalaan (route bus 1 en 5), en kruist het de tramlijn naar Heiloo. Daarna gebruikt het de ooit geplande ringweg zuid: Stolberglaan, Willem de Zwijgerlaan, Koelmalaan. Bij de Vondelstraat, kruist de lijn de tramlijn Bergen – Stadion. De ringlijn vervangt, in de zuidelijke wijken, delen van de buslijnen 1, 2, 3, 4,en 5.

Klik om te vergroten: bus in geel, tram in blauw…

Bus ringlijn verbindt radiale tramlijnen in Alkmaar.

Bij de Praxis draait de lijn. Via de Bestevaerstraat bereikt de bus het Noord-Hollands Kanaal, en kruist deze op een nieuwe busbrug. De straten zijn ontworpen voor een brug op dit punt, en sloop is niet nodig.

Via de Edisonweg bereikt de lijn de Nieuwe Schermerweg, met overstap op de tramlijn Egmond – Oudorp. De bus rijdt door de wijk Oudorperpolder, over de Rijnstraat en Kastelenlaan, naar het plein Nyenburgh – het eindpunt van de tramlijn. Samen met de tram vervangt de ringlijn hier buslijn 10.

Klik om te vergroten: bus in geel, tram in blauw…

Ringlijn aan de nordkant van Alkmaar, langs Station Alkmaar-Noord.

Via de Nollenweg bereikt de bus Station Alkmaar Noord. Vervolgens rijdt het door Huiswaard 2 en Huiswaard 1, deels op de route van buslijnen 8 en 2. Bij het winkelcentrum Muiderwaard, is er weer overstap op de noord-zuid tramlijn. De bus kruist weer het Noord-Hollands Kanaal (Huiswaarderbrug), en rijdt langs het kanaal naar het hoofdstation, hier deels op de trambaan. (Mogelijk kunnen bus en tram een tunnel delen, onder het kanaal).

De bus rijdt langs Station Alkmaar, en via de Scorelkade naar de wijk Bergermeer. Het kruist weer de tramlijn naar Bergen, en rijdt verder naar de wijk De Hoef. Het gebruikt een voormalige busroute, over de Hobbemalaan. Bij het wijkwinkelcentrum, kruist te lijn weer de tramlijn naar Egmond, en rijdt verder via De Gelderlaan en Picassolaan, naar het nieuwe Station Alkmaar Zuid. In deze wijk, vervangen ringlijn en tram de huidige buslijnen 1 en 5.

Buslijn langs ziekenhuis en binnenstad

De combinatie van radiale tramlijnen en ringlijn bedient bijna alle huidige bushaltes, zij het met een andere lijnvoering. Sommige plekken, bijvoorbeeld het ziekenhuis MCA, en de oostelijke binnenstad, zijn nog onvoldoende aangesloten. Een aanvullende buslijn is daarom wenselijk, vanaf Station Alkmaar Zuid naar Station Alkmaar Noord, via de binnenstad.

De bus zou rijden via Westerweg en Wilhelminalaan, langs het ziekenhuis, naar de tramhalte Metiusgracht (noord-zuid tramlijn). In noordelijk richting rijdt de bus langs de binnenstad, over de Nieuwlandersingel, naar de Bierkade, waar het overstap geeft op de tramlijn Bergen – Stadion. In omgekeerde richting het door de binnenstad, via Laat en Kennemerpark.

Buslijn langs oostkant binnenstad Alkmaar.

Aan de noordkant van de binnenstad rijdt de bus over de Friesebrug (zonder overstap op de tramlijn naar Oudorp). Via de Frieseweg, de route van bus 3 en 4, bereikt het Station Alkmaar Noord.

Hiermee krijgt Alkmaar een volwaardige lijnennet, in elk geval binnen de ring. De structuurloze noordelijke nieuwbouwwijken, ten noorden van de Huiswaarderweg / Nollenweg, zijn moeilijker te bedienen. Delen van de lijnen 2, 3 en 4 worden daar gehandhaafd.

Advertisements
Bus Alkmaar: ringlijn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.