Metro Den Haag: langs A12 naar Voorburg

Hier wordt een deel van een mogelijk Haags metronet voorgesteld: een lijn langs de snelweg A12 naar Station Voorburg. Om het overzichtelijk te houden, wordt het netwerk in deel-tracés beschreven. Lees eerst de inleiding: Metro Den Haag.

Deze metrolijn zou aftakken van een stam-tracé langs de spoorlijn Hollands Spoor – Laan van NOI. De aftakking komt vlak bij Hollands Spoor, naast de brug over de Trekvliet (witte stippellijn)

Klik om te vergroten: aftakkingen van de stamlijn langs HS…

Kruisstation Binckhorst op metrolijn Hollands Spoor - Laan van NOI, Den Haag.

De lijn kruist de Binckhorstlaan naast de spoorlijn: daar is voldoende ruimte voor een station, dat overstap geeft op de overige metrolijnen, ook richting CS. Daarna moet de lijn op viaduct, om de toegangssporen tot emplacement Binckhorst te kruisen. Het tracé wordt verder bepaald door de beperkte ruimte tussen het ICC (Internationaal Strafhof) en de sporen naar Gouda, bij de brug over de Maanweg. De metro-sporen lopen daarom tussen de Wegastraat / Regulusweg en de opstelsporen, of anders op viaduct tussen de opstelsporen en de sporen richting Gouda. Er is voldoende ruimte hier: een brede strook tussen Wegastraat en Zegwaardstraat.

Op dit gedeelte komt in elk geval een station tussen Zonweg en ICC, ter hoogte van de Saturnusstraat. Een voetbrug over spoorlijn en A12 zou dit station verbinden met de Van Leijdenstraat. Er is ook ruimte voor een station ter hoogte de Komeetweg, maar dat is pas zinvol na herontwikkeling van dit gebied.

Metrolijn in Den Haag van Station HS, langs A12, naar Station Voorburg.

Verder loopt de metro langs de achterkant van het ICC-gebouw, op de plaats van de opstelsporen, en kruist daarna de Maanweg en Mariannelaan. Het eindigt bij Station Voorburg, pal naast het perrons. Hier zou de lijn overstap geven op een tramlijn richting Leidschendam, dat mogelijk het tracé van lijn 10 overneemt. (De gemeente Leidschendam-Voorburg wil ook dit gedeelte van de A12 en de spoorlijn in tunnel: dat staat aanleg van een metro niet in de weg).

Deze tak van de metro is kort, 3 km gemeten vanaf Station Hollands Spoor. Doortrekking naast de spoorlijn is niet zinvol. Er is bijna geen bebouwing naast het Knooppunt Prins Clausplein, een van de drukste van Nederland, en verderop heeft Ypenburg al een NS-station.

De aanleg van deze metrolijn lijkt wel misschien ingrijpend, maar planologisch is het dat niet. Werkelijk ingrijpend is sluiting van de A12 en ondertunneling van de spoorlijn, waardoor de hele strook tussen Binckhorst en Voorburg-Noord vrijkomt. Met een viersporige tunnel is een nieuw station Binckhorst geen probleem, waardoor het gebied ook beter ontsloten wordt. In dat geval is aanleg van een metrolijn op dit tracé niet zinvol, en gezien de overige voordelen, zou het spoortunnel-alternatief de voorkeur hebben.

Advertisements
Metro Den Haag: langs A12 naar Voorburg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.