Nieuwe tramlijnen in Den Haag: Rijswijk – Kijkduin

Deze tramlijn Rijswijk – Kijkduin vormt een aanvulling op de eerder voorgestelde lichte automatische metro Den Haag. Met de aanleg van de metro wordt het tramnet nieuw ingericht, ook met nieuwe tangentlijnen. Deze tangentlijn vervangt een deel van de huidige buslijn 23, en volgt grotendeels zijn route tussen Rijswijk en Kijkduin. De lijn rijdt door naoorlogse nieuwbouwwijken, en de afstand tussen de bushaltes is al redelijk groot. Daarom worden de meeste gehandhaafd: enkele worden opgegeven of verschoven.

De lijn rijdt van Station Rijswijk, aan de spoorlijn naar Rotterdam, naar het strand bij Kijkduin. Het station ligt ook aan de voorgestelde metrolijn door Rijswijk naar Wateringen.

“Tram 23” door de westelijke wijken in Den Haag: basiskaart van Jan-Willem van Aalst, onder CC3.0 licentie

Nieuwe tramlijn van Station Rijswijk naar zee, "tramlijn 23".

 
Bij het station zelf is er geen ruimte voor een keerlus: de lijn begint daarachter, bij het Kesslerpark. Het gebruikt de bestaande tramsporen (lijn 17), met als eerste halte Treubstraat. Na het station, draait de tramlijn naar de Steenvoordelaan, en om het winkelcentrum heen (In de Boogaard). Het volgt de busroute over de Generaal Spoorlaan, Schappweg en Loevesteinlaan. De halte Tempellaan wordt verschoven naar de Aalberselaan, en de halte Sammersweg vervalt.

Bij de Erasmusweg is er overstap op tramlijn 16, of zijn opvolger. Bij de Melis Stokelaan is er overstap op de voorgestelde metrolijn vanaf station Den Haag HS door stadsdeel Escamp. De tramlijn draait weer, met een halte bij het winkelcentrum Leyweg, en gaat verder over de Leyweg.

Klik om te vergroten…

Vertramde lijn 23 in Rijswijk. langs Winkelcentrum Leyweg.

 
Het tracé langs Ziekenhuis Leyenburg wordt gedeeld met RandstadRail lijn 4, en met tramlijn 6, dat hier zijn eindhalte heeft. Het is ook een busstation, waar meerdere stads- en streeklijnen samenkomen. Met de bouw van de voorgestelde metrolijnen in dit deel van Den Haag, zou deze halte zijn overstap-functie grotendeels verliezen. De halte wordt gehandhaafd, met overstap op lijn 4 en 6, of hun opvolgers.

De huidige buslijn rijdt rechtdoor naar de Thorbeckelaan. De tram kan dat ook, maar die straat is ook het tracé van de voorgestelde metrolijn van Den Haag HS naar Stadsdeel Loosduinen (Laakkanaal-tracé).

Lichte metro in Den Haag, van Station HS naar Savornin Lohmanplein

 
Daarom zou de tramlijn over de Houtwijklaan en Groen van Prinstererlaan lopen: dit tracé wordt gedeeld met een tramlijn Loosduinen – Wateringse Veld – Delft (meer daarover later). Het gebruikt een smalle deel van de Escamplaan, dat als busbaan in gebruik is. De volgende halte komt bij de Berlagelaan. Bij de Oude Haagweg wordt een halte van tramlijn 2 verschoven, om een overstaphalte te realiseren (de huidige buslijnen hebben hier geen overstap op de tram).

Na een halte Albardastraat, bereikt de tram het Savornin Lohmanplein, het derde winkelcentrum op de route. Hier is er overstap op de voorgestelde metrolijn van station Den Haag Centraal naar Segbroek en Loosduinen, en ook op de Laakkanaal-metrolijn.

Klik om te vergroten…

Vertramde lijn 23 naar eindpunt Kijkduin via Bohemen.

 
De tram rijdt kort over de sporen van RandstadRail lijn 3, of zijn opvolger, met één gedeelde halte (Hoefbladlaan). Het volgt dan weer de route van bus 23 naar Kijkduin, via de Lobelialaan en Vrijenhoeklaan. Aan het einde van de Lobelialaan is een trambrug nodig om een vijver te kruisen, verder is vertramming geen probleem. De lijn eindigt op het Deltaplein in Kijkduin, dat direct aan het strand grenst.

De tramlijn Rijswijk – Kijkduin wordt 11 km lang, met 21 haltes – een gemiddelde halte-afstand van 550 m.

Advertisements
Nieuwe tramlijnen in Den Haag: Rijswijk – Kijkduin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.