Busbaan Hillegom – Nieuw-Vennep

Er zijn al diverse plannen voor HOV-lijnen en busbanen in de gemeente Haarlemmermeer. Ze zouden aansluiten op de bestaande spoorlijnen. De hier voorgestelde busbaan is bedacht in combinatie met nieuwe infrastructuur. Aan de westkant zou het aansluiten op de verschoven spoorlijn door de Bollenstreek, met een nieuw station in Hillegom. Aan de oostkant zou het aansluiten op de voorgestelde Metro Haarlemmermeer, met een station in Nieuw-Vennep bij winkelcentrum Getsewoud.

De voorgesteld blauwe metrolijn in de Haarlemmermeer…

Metro Haarlemmermeer, 'blauwe lijn'

 
De busbaan vormt een ‘oost-west’ lijn, dwars op de ‘noord-zuid’ hoofdlijnen. In werkelijkheid lopen de hoofdlijnen noord-oost tot zuidwest, evenwijdig aan de kust. De dwarsverbindingen lopen haaks daarop – in de Haarlemmermeerpolder op precies 90 graden.

Natuurlijk is een busbaan ook denkbaar, tussen de huidige stations Hillegom en Nieuw-Vennep. Hier wordt ook een variant aangegeven, met een busbaan vanaf het bestaand station Hillegom. De voorgestelde lichte metro is echter bedoeld als vervanging voor de stoptreinen op de Schiphollijn: die zou tussen Hoofddorp en Warmond uitsluitend door Intercity-treinen gebruikt worden. Nieuw-Vennep (30 000 inwoners) krijgt een frequente metroverbinding – met drie centraal gelegen stations, in plaats van een halfuurdienst vanaf een station aan de rand van de bebouwing. De busbaan sluit veel beter aan op de nieuwe verbindingen, dan op de bestaande.

De verschoven spoorlijn door de Bollenstreek: de lijn wordt maximaal 2500 m landinwaarts verschoven, naar de dorpskernen…

Verschoven spoorlijn door de Bollenstreek

 
De huidige spoorlijn Haarlem – Leiden loopt door de bollenvelden, en Station Hillegom ligt ruim buiten de dorpskern. De verschoven lijn zou evenwijdig aan de hoofdweg N208 lopen, door de sportvelden achter de Draka-fabriek. De recente verbrede toegangsweg zou ook als toegang tot het station dienen.

De bus zou vanaf een nieuw station over deze toegangsweg rijden, met meteen daarna een centrum-halte. Deze komt op de doorgaande weg (N208) tegenover de ingang van het Dunantplein (nieuw winkelplein, looproute Hoofdstraat).

Binnen Hillegom gebruikt de bus verder de Olympiaweg en Meerlaan. Dat kan via de bestaande N208, maar die heeft twee scherpe bochten. Een nieuwe busbaan door de velden zou de N208 beter aansluiten op de Olympiaweg. Daarvoor moeten enkele vervallen arbeidershuisjes worden gesloopt – maar het tracé is zoveel beter, dat de hele N208 kan beter verplaatst worden. De bus rijdt dan rechtdoor, de Olympiaweg op. Er volgt een halte bij de Garbialaan, en aan de rotonde Olympiaweg / Meerlaan.

Busbaan vanaf nieuw station Hillegom: basiskaart van Jan-Willem van Aalst, onder CC 3.0 licentie

Verschoven spoorlijn en busbaan in Hillegom

 
Wat als het bestaande station in gebruik blijft? Ook in dat geval kan een nieuwe busbaan de verbinding verbeteren. De oude Stationsweg is namelijk te smal, en de bus rijdt om, via de 2e Loosterweg. De N208 is wel breed genoeg voor een bus naast het overige verkeer, een ook de aansluitende Sixlaan is breed. De oplossing is daarom een nieuwe busbaan achter de huizen van de Stationsweg (in bruin op de kaart). Een smalle strook bollenvelden moet daarvoor wijken, maar verder volgt het een sloot, zonder kruisende wegen of paden. Bij de hoek Sixlaan, en bij het station, is beperkte sloop nodig.

Aan de oostkant van Hillegom is ook een nieuwe busbaan nodig. De Olympiaweg en Meerlaan zijn als doorgaande straten ontworpen, en worden al gebruikt door de huidige buslijn 90 richting Haarlemmermeer. De Meerlaan sluit echter niet aan, op de Venneperweg richting Nieuw-Vennep. Het is wellicht de bedoeling geweest om deze weg te verleggen, om Beinsdorp heen, en dat is ook de oplossing voor een busbaan. Ook hier moeten enkele woningen wijken, bij de brug over de Ringvaart, dat ook verbreed moet worden. Beinsdorp krijgt wel een halte op dit stuk (busbaan naast nieuwe weg).

Vanaf Beinsdorp loopt de Venneperweg richting Nieuw-Vennep. Het is niet langer de hoofdverbinding voor het autoverkeer, dat vooral de N207 gebruikt. De Venneperweg moet óf verbreed worden, óf het krijgt een nieuw busbaan ernaast, eerst aan de noordzijde. De huidige onderdoorgang onder de Driemerenweg, kan waarschijnlijk gehandhaafd worden, maar een vrijliggende busbaan zou hier de Venneperweg kruisen (net als het fietspad).

Busbaan langs Beinsdorp…

Busbaan (HOV) Hillegom - Nieuw Vennep

 
De bebouwde kom van Nieuw-Vennep begint al 1000 m na de Driemerenweg. De Venneperweg (door de Vinex-wijk Getsewoud) moet ook aangepast worden, maar dat lijkt geen probleem. Het volgt een brede strook, langs de gedempte Vennepertocht. Bij het winkelcentrum kruist deze weg de huidige busbaan uit Hoofddorp: zijn tracé wordt overgenomen door de voorgestelde metrolijn.

De bus rijdt dan rechtdoor, langs het oude centrum van Nieuw-Vennep, naar de plek van het huidige station. Bij de bouw van de metro zou het station juist sluiten. In beide gevallen, is het logisch om de buslijn door te trekken richting Burgerveen, en vervolgens Leimuiden of Roelofarendsveen. Bij Leimuiden zou het kunnen aansluiten op de voorgestelde spoorlijn van Schiphol naar Alphen aan den Rijn.

Amsterdam – Alphen, nieuwe spoorlijnen…

Nieuwe spoorlijn naar Alphen, in combinatie met HSL via Schiphol-West.

 
Deze aansluiting is echter geen vereiste voor het doortrekken. In zowel Leimuiden als Roelofarendsveen, kan de snelbus uit Hillegom aansluiten op de klassieke streeklijnen. Ook in Nieuw-Vennep geeft het aansluiting op lokale buslijnen, die na de aanleg van een metro een andere indeling zouden krijgen.

De busbaan, vanaf een verplaatst station in Hillegom naar de oostrand van Nieuw-Vennep, zou circa 7 km lang zijn. Doortrekking naar Leimuiden voegt 5 km daaraan toe.

Advertisements
Busbaan Hillegom – Nieuw-Vennep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s