Station Noordse Park in Utrecht

Toegevoegde stations en nieuwe tramlijnen vormen een alternatief voor de hier eerder voorgestelde lichte metro in Utrecht. (Meer over de alternatieven later). Een station bij het Noordse Park zou het gebied tussen de stations CS, Zuilen en Overvecht bedienen, en zou aansluiten op de voorgestelde tramlijn naar Zuilen.

Het station wordt bediend door Randstadspoor of zijn opvolger, een stadsregio-metro. Het is niet primair bedoeld voor reizen naar de binnenstad – meer voor reizigers in de richting Hilversum, Baarn en Amersfoort. Het station komt tussen de wijken Ondiep en Pijlsweerd te liggen, maar zal met overstap een grotere invloedssfeer hebben.

Klik om te vergroten…

utrecht-nijenoord

 
Het nieuwe station moet ongeveer halverwege Centraal en Overvecht komen, en dat beperkt de opties. Het tracé is al viersporig, met de sporen voor de stoptreinen aan de zuidkant. Alleen bij het Noordse Park is er ruimte voor uitbreiding van de sporenbundel aan de zuidkant (rode lijn op het beeld hieronder). Sloop kan tot bijgebouwen beperkt blijven, en de Vechtbrug krijgt een nieuwe zuidelijke spoor.

Het is ook denkbaar de de sporenbundel richting noorden opschuift (blauwe lijn), waarmee ook het tracé voor de sneltreinen verbeterd wordt. Dat vereist nieuwe bruggen over de Vecht, en vooral de sloop van een kantoorgebouw op het terrein van de Hogeschool Utrecht. Dat is alleen zinvol bij herontwikkeling van dit deel van het HU-terrein, als stationsgebied.

noordse-park

 
De ingang komt in elk geval aan Nijenoord / Oudenoord. Met een voetpad tussen de sporen vanaf het eilandperron, is ook tweede ingang mogelijk aan de overkant van de Vecht (Lauwerecht).

Met mogelijk drie Randstadspoor-lijnen (naar Hilversum, Baarn en Amersfoort), zou het station goed bediend worden. Hier werd eerder een nieuwe spoorlijn langs Soest voorgesteld: stadsregio-treinen rijden dan van Utrecht naar Amersfoort via een verplaatste station Soest-Zuid. De lijn Utrecht – Baarn vervalt: treinen vanuit Hilversum en Baarn rijden langs de rand van Soest naar Amersfoort.

soest-schema

 
Een station Noordse Park is echter niet afhankelijk van verbeteringen elders, het kan ook met de bestaande lijnvoering.

Advertisements
Station Noordse Park in Utrecht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s