Tramlijnen in Den Bosch: west

De hier voorgestelde lijnen maken deel uit van een tramnet voor Den Bosch. Ze zouden aftakken van een stamlijn om de binnenstad heen.

De stamlijn om de binnenstad van Den Bosch
De stamlijn om de binnenstad van Den Bosch

De lijn richting westen begint op de Koninginnenlaan (voortzetting van de Oranje-Nassaulaan). Vlak na een stationshalte van de stamlijn, draait de lijn naar links, onder de spoorlijn door. Waarschijnlijk kan de bestaande stationstunnel (Huygensweg) door de trams gebruikt worden, maar de verkeerstunnel onder de Koninginnenlaan moet langer worden gemaakt, om tram en wegverkeer te scheiden. Op de Huygensweg komt er een halte bij de Onderwijsboulevard.

bosch-west

De volgende halte komt op de Stevinweg, bij de Oude Vlijmensweg. De lijn zou hier splitsen. Een deel gaat rechdoor over de Kooikerweg, een deel over de Oude Vlijmensweg naar het in aanbouw zijnde Jeroen Bosch Ziekenhuis. De eindhalte zou aan de zuidzijde van het ziekenhuisterrein komen (zie luchtfoto), waar het overstap geeft op de regionale tramlijn Den Bosch – Waalwijk – Breda. (Als deze sneltram echter de nieuwe randweg volgt naar de Vlijmenseweg, dan komt de eindhalte van de tramlijn aan de noordzijde van het ziekenhuis). Het is ook mogelijk om de lijn naar het ziekenhuis, als deel van een tangentlijn (richting Orthen) uit te voeren.

De lijn over de Kooikerweg krijgt een volgende halte bij het winkelcentrum Helftheuvel, en gaat rechtdoor naar Kruiskamp. Het draait naar rechts over de Kruiskampsingel, naar de Rietveldenweg, hoofdas van een groot industrie- en bedrijvenzone. De hele route, in de bebouwde kom van Den Bosch, volgt brede straten in na-oorlogse wijken.

engelen

De lijn kruist vervolgens de A59 (afrit 46). Bij bedrijsterrein De Vutter, draait het naar rechts richting Engelen (deze weg heet ook De Vutter). In het dorp Engelen komt een halte bij de Dorpstraat, en een eindhalte naast het Kanaal Henriettewaard. Eventueel zou de lijn naast de dijk door kunnen rijden, langs de VINEX-wijk Haverleij, maar de dichtheid is laag en de bebouwing sterk verspreid. De lengte van de lijn, van het station naar Engelen, bedraagt ongeveer 7 km.

Advertisement
Tramlijnen in Den Bosch: west

One thought on “Tramlijnen in Den Bosch: west

  1. Jansen says:

    Prachtig plan! Vooral die in Den Bosch West, al vind ik Haverleij zelf ook overbodig. Ondertussen heeft Den Bosch al 150.000 inwoners en dat aantal zal de komende jaren blijven groeien. Waarom hoor ik niks meer van dit geweldige plan?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.