Tram Gooi: tramlijn Bussum – Laren – Eemnes

Deze tramlijn Bussum – Laren – Eemnes maakt deel uit van een tramnet in het Gooi: zie de korte inleiding bij Tramlijn Hilversum – Huizen.

Het tracé-voorstel is niet origineel: bij de vele voorstellen voor nieuwe tramlijnen in het Gooi, was er ook een lijn Bussum – afrit 8 – Huizen. De hier voorgestelde lijn loopt vanaf de A1 naar Laren, en niet Huizen. Ook dat is niet origineel: het is het oude tracé van de voormalige Gooische Stoomtram, Amsterdam – Laren – Hilversum.

Regio Gooi, tramlijn Bussum - Laren - Eemnes

De nieuwe lijn zou beginnen bij Station Bussum-Zuid, waar het ook overstap zou geven op een noord-zuid tramlijn Naarden – Hilversum. De lijn rijdt over de Ceintuurbaan, door de naoorlogse wijken van Bussum-Zuid. Langs deze weg staan 5 bushaltes: voor een tram zijn twee waarschijnlijk voldoende, bij de Huurmanlaan en de Goudenregenstraat. Ze sluiten goed aan, op noord-zuid looproutes.

Aan de oostrand van Bussum, loopt deze straat dood tegen de A1. De tram draait hier langs het zorgcentrum Gooise Warande, naar de Amersfoortsestraatweg, de voormalige rijksweg. Deze is versmald om plats te maken voor zijn opvolger, de A1 (nu verscholen achter een hoge geluidsmuur). Er blijft wel voldoende ruimte voor een tramlijn, met een halte bij de Koekoeklaan. Hier volgt de tram ongeveer het tracé van zijn voorganger, de Gooische Stoomtram.

Bij afrit 8, draait de tram 90° links onder de A1, en dan weer 90° rechts. Dit is een onhandig tracé, ook vanwege de hellingen: onder de afrit ligt de weg dieper, en de A1 ligt zelf lager dan het terrein aan de oostkant. Het tracé lijkt echter niet te verbeteren,: een tunnel zou nog dieper liggen.

Klik om te vergroten…

Tramlijn Bussum - Eemnes van station tot A1.

Meteen na de A1, is er een halte bij het ziekenhuis (Tergooi, locatie Blaricum). Deze komt naast de huidige bushaltes. Die zijn bedoeld voor overstap: de hier voorgestelde tramlijnen maken dat overigens overbodig.

De lijn gaat verder richting Laren over de Rijksstraatweg en Naarderstraat. Er komt een halte aan de rand van Laren, op de plek van de bushalte Rozenlaantje. Het centrumhalte Laren (11 000 inwoners) komt aan de Brink. De lijn kruist hier de voorgestelde tramlijn Hilversum – Huizen.

De oude tramlijn uit Naarden ging verder van Laren naar Hilversum. De nieuwe lijn gaat door naar Eemnes, dat vroeger geen tramlijn had (het was destijds veel kleiner). Op de hoek Brink / Eemnesserweg moet de tram een haakse bocht passeren, en de straat is hier ook smal: een kort stuk verstrengeld spoor zal nodig zijn. Verder is de Eemnesserweg breed genoeg.

Klik om te vergroten…

Gooi-tramlijn vanaf Bussum, tracé door Laren en Eemnes.

Er komt een halte bij de Johanneshoeve (zorgcentrum), en aan de oostrand van Laren, bij de rotonde met tankstation. De halte kan op het doodlopende stuk Laarderweg, net voordat de tram onder de A27 duikt (een moderne tram kan een 8% helling nemen). De tram passeert hier de provinciegrens van Utrecht, en verlaat formeel ‘Het Gooi’.

De halte na de tunnel is een spiegelbeeld van die in Laren: aan de Laarderweg, na de rotonde, aan de westrand van de bebouwde kom van Eemnes. De tram rijdt rechtdoor, naar een eindhalte aan de Braadkamp. Dit pleintje met winkels vormt het centrum van Eemnes (9000 inwoners), op circa 150 m van de kerk in de oude kern.

Dit is de rand van de verstedelijkte Gooi, en een ‘natuurlijke’ eindhalte. Eemnes is ontstaan als lintdorp op een dijk, en daarachter ligt het open landschap langs de Eem. Een aansluitende buslijn naar Baarn is wel wenselijk.

De tramlijn Bussum – Laren – Eemnes wordt iets meer dan 8 km lang, met 9 tussenhaltes. De halte-afstand is 800, maar het blijft een stedelijke tramlijn, dat vooral door woonwijken loopt.

Advertisements
Tram Gooi: tramlijn Bussum – Laren – Eemnes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.